Lille’de gösterilerde 149 kişi tutuklandı, 2 kişi öldü
Lille ve Paris’te eylemler ve soruşturmalar
Hafta sonu düzenlenen hayat pahalılığı karşıtı gösteriler sırasında kuzeydeki Lille kentinde şiddet olayları yaşandı; olaylara karışan 149 şüpheli tutuklandı.
Lille Adli Mahkemesinde yapılan açıklamada, gösterilerde ortalığı yarıp yıkan veya yağmalamaya karışan zanlılara yönelik hukuki işlemlerin sürdüğü ve savcı talimatlarına uymayan mahkeme kararlarının temyize taşınacağı bildirildi.
Paris’te 17 Ekim’de Cumhuriyet Meydanı yakınlarında bilinci kapalı bulunan 59 yaşındaki bir kişi hastaneye götürüldü ancak müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ayrıca 19 Ekim sabahı Berger Sokağı’nda fenalaşan 48 yaşındaki bir kişinin cansız bedeni bulundu; her iki ölümle ilgili soruşturma başlatıldı.
Öğrencilerin de katıldığı ülke genelindeki gösterilerde yaklaşık 2 bin 500 kişi gözaltına alındı, 1.000’den fazla polis, jandarma eri ve itfaiyeci yaralandı. Gösterilerde yaklaşık 3 bin iş yeri hasar gördü veya yağmalandı; Limoges belediye binası ve Lyon turizm ofisi ateşe verildi, Marsilya’da belediye binasına zarar verildi.
Hasar gören iş yeri sahipleri hükümetin krizi yönetemediği gerekçesiyle tepki gösterdi. 18 Ekim’de yüzlerce eylemci tekrar Paris sokaklarına çıktı ve yetkililer Paris, Lille, Lyon ve Nice başta olmak üzere bazı bölgelerde olası olayları engellemek amacıyla kısmi sokağa çıkma yasakları uygulamaya koydu.