Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Kurumsal Yönetim

23 Mart 2021 18:25
703
A+
A-

Uzun süre kurumsal kimliği ile tanınan Türkiye’nin en büyük Bankasında çalıştım. Yönetim konusunda liyakatın esas alındığı, bilgi ve tecrübenin yanında hedefsel başarılarında beklendiği bir sektördür bankacılık. Bankaların istihbarat ve mali analiz birimleri de çalışmalarını yaparken ciro, kar vs gibi mali tabloları incelerken aynı zamanda yönetsel yetkinliklerinin yanında, firma yöneticilerinin eğitim, tecrübe ve meslekteki başarılarını da dikkate alırlar.

Her sektörde olduğu gibi, futbol da artık giderek bir endüstri haline gelmektedir. Her geçen gün büyüyen ve katma değer yaratan futbol endüstrisinde ne yazık ki yönetimler geleneksel ve feodal tarzda yönetilmektedir. Yayın gelirleri adı altında kulüp kasasına giren tutarlar, transfer gelirleri, kulübe ait kira, pazarlama ve işletilen store gelirlerini üst üste koyarsak çıkan rakamın öyle “mahalle bakkalı” mantığı ile yönetilemeyecek kadar büyük rakamlar olduğunu görmekteyiz. İşletmeler büyüdükçe artan ciro ve kar paralelinde mali ekibinin de değiştirir, konuya hakim daha yetkin ve daha profesyonel yöneticileri tercih eder. Benzer şekilde futbol kulüpleri de şirketleşmeye ve sermaye piyasalarına açılmalı, halka arzlar ile çok ortaklı yapılar haline gelmelidir. Futbol kulübüne ait logo ve maskotlar sadece yerel olarak değil, tüm ülke çapına pazarlama sihirbazları tarafından pazarlanmalıdır. Transfer sezonlarında düşük maliyetli fon yaratılarak, uzun dönem yayılan borçlanma ile transferler yapılmalıdır.Futbol sektöründe artan gelirlerden daha fazla pay almak, mevcut diğer kulüplerle rekabet etmek onlara önce ekonomik daha sonra sportif olarak fark atmak için kurumsal ve yetkin bir yönetim şarttır.

Sonuç olarak; sanayi şehri Bursaspor’un yönetimine talip olan ekibin kurumsal ve yetkin firma  yönetimini benimsemesi, feodal ve geleneksel yönetimden uzaklaşarak şirketleşme yönünde adımlar atması, bazı yönetsel değişikliklere gidilmesi  gerektiğini düşünüyorum. Karl Marx’ın dediği gibi;

Dünyayı anIamak yetmez, onu değiştirmek gerekir.

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
16 Ekim 2023 07:28
1 Mayıs 2021 17:29
31 Mart 2021 11:31
1 Kasım 2021 23:53
8 Nisan 2021 12:53
11 Nisan 2021 14:00
YORUMLAR

  1. Eren Ömer DÜNDAR dedi ki:

    Para, para ve para… maalesef olmadan olmuyor.

  2. Aliihsan Cengiz dedi ki:

    Çok yerinde tesbit kerime devam ediyorsun.Bursa’lı iş adamlarının bu önerilerini okuyup dikkate almasını dilerim.

    1. Uğur ÖZBAY dedi ki:

      Artık 21.yy şartları geçerli. Futbol kulüpleri sizin de dediğiniz gibi artık şirket mahiyetinde olduğundan idari ve mali konuları profosyonel şahıslar ve ekipler tarafından yönetilmeli ve tüm paydaşlar düzenli olarak bilgilendirilmeli ki şeffaflık olmazsa olmazdır. Spor Söz konusu olduğundan altyapı çok çok önemli olup kesin olarak geliştirilmeli ve altyapıdan yetiştirilen oyuncular ile kulüp gelirleri artırılmalıdır.