Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C

Kuru kayısıda talep patlaması

Kuru kayısıda talep patlaması
8 Nisan 2020 12:43
587
A+
A-

Türkiye’den yaklaşım 7 aylık dönemde 76 bin ton kuru kayısı ihracatına karşılık 197 milyon dolar gelir elde edildi. Coronavirüs’ün ilk üssü olan Çin’e olan dış satış rakamı dikkatlerden kaçmadı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgınıyla beraber bağışıklığı güçlendiren kuru meyvelere talebin arttığını söyledi. “Türkiye’de 2019 Mart ayında 77 milyon dolar olan kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı bu sene mart ayında yüzde 16 artarak 90 milyon dolara yükseldi. Sezonun başladığı günden bugüne kadar ise kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirden 723 milyon dolar gelir elde edildi. Özellikle yüksek besin değerleriyle kuru kayısı, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besleyici gıdalar arasında yer alıyor. A, B, C, E, K vitaminlerinden zengin olmasının yanı sıra aynı zamanda demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. İçerdiği beta karoten miktarıyla da kuvvetli antioksidan etkiye sahip.”

EGE İLK SIRADA

Türkiye’de sezonun başladığı 1 Ağustos 2019’dan 30 Mart 2020’ye kadar olan dönemde 76 bin ton kuru kayısı ihraç edildiğini söyleyen Celep, “Geçen sezona baktığımızda Türkiye genelinde kuru kayısı ihracatının yüzde 4 artarak 189 milyon dolardan 197 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz. Kuru kayısı ihracatının en fazla gerçekleştiği Ege Bölgesi’nde ise 26 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 8 aylık dönemde 78 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı.”

ÇİN GERÇEĞİ

Birol Celep, ABD, Almanya, Brezilya, Hollanda, Mısır, Çin ve Beyaz Rusya’ya kuru kayısı ihracatında artış olduğunu sözlerine eklerken, “ABD’ye 26 milyon dolar, Almanya’ya 18 milyon dolar, Fransa’ya 17 milyon dolar, Brezilya’ya 10 milyon dolar, İngiltere, Rusya ve Avustralya’ya 9 milyon dolar, Hollanda’ya 6 milyon dolar, Cezayir ve Mısır’a 5 milyon dolar, Beyaz Rusya’ya 4 milyon dolar ihracat gerçekleştirilerek dünya genelinde 105 ülkeye kuru kayısı gönderildi. Salgının sıfır noktası Çin’e ise geçen sene 2 milyon dolar olan kuru kayısı ihracatı bu sene yüzde 125 artarak 4,5 milyon dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.