Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Kronik hastalar ilaçlarını kesmemeli

Kronik hastalar ilaçlarını kesmemeli
15 Nisan 2020 10:08 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2020 10:09
361
A+
A-

Coronavirüs’le mücadelede  yanlış bir bilgi akışı olduğunu savunan TÜSAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şule Akçay, özellikle kronik hastaların ilaçlarını düzenli alması gerektiğini söyledi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şule Akçay, koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı önemli bilgiler paylaşırken, sağlık çalışanlarının yürüttüğü mücadelenin bireysel sorumlulukların üstlenilerek desteklenmesini istedi. Dünya ülkelerinin tümünün çok ciddi boyutları olan bu salgını yönetmeye çalıştığını vurgulayan Akçay, “TÜSAD olarak amacımız üyelerimize, tüm sağlık çalışanlarına, kamuoyuna doğru bilgiyi aktarmak ve tedbirleri ciddiye almalarını iletmek” dedi.

Hayatımızın odağına yerleşen COVID-19 salgınının hem sağlık çalışanları hem de halk arasında tek gündem konusu olduğunu belirten Akçay, “Kuluçka süresinin 2-14 gün olduğu tahmin ediliyor. Enfekte bir kişinin ortalama 2-3 kişiye bu virüsü bulaştırdığı düşünülürse önümüzdeki iki haftanın ülkemizdeki olgu sayısının artışında kritik önemi olduğu, bu anlamda sosyal izolasyonun önemi algılanabilir. COVID-19 hastalarını izleyen tüm sağlık çalışanları, muayeneye gelen enfekte olmamış hastalar, günlük yaşam içinde izolasyona dikkat etmeyen tüm bireyler, maalesef hepsi risk altında. Geçtiğimiz hafta sonu sokağa çıkma yasağı başlamadan önceki son 2 saat, halkın panik reaksiyonla ikmal peşinde sokaklara akın etmesiyle, salgınla haftalardır mücadele eden bunca sağlık çalışanının emekleri ziyan olma noktasına getirilmiştir. Toplumun her bir bireyinin duyarlı ve bilinçli hareket etmesiyle ancak bu salgını önlemek olanaklı olacaktır. Olağanüstü günler yaşadığımızı içselleştirip, her zamanki rutinlerimizden uzaklaşmamız gerekiyor” dedi.

BİLGİLER DAVRANIŞA DÖNÜŞMELİ

Bu noktada belirtilere dikkat etmenin önemli bir görev olduğunu vurgulayan Akçay, sözlerine şöyle devam etti: “Hastalığa yakalanan bireylerin yüzde 80’inde ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtileri oluşuyor. Bu belirtilerin görüldüğü bireylerin hızla en yakın sağlık kurumuna başvurması gerekiyor. Daha nadir burun akıntısı, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı ve ishal ile de başlayabiliyor. Bugün bütün sağlık çalışanları çalışıyor, ‘şüpheli olgu’ tanımına uyan tüm olgulara tanı koymak için uğraşıyor. Covid-19 pozitif olguların tüm yakın temaslılarına belirti/bulgu olmasa bile karantina kuralları uygulanıyor. Gelinen nokta edinilen bilgilerin davranışlara dönüşmesini zorunlu kılıyor.”

İŞTE O UYARILAR

“Hepimizin pandemiden kurtulduğumuz günlere en kısa sürede elbirliğiyle ulaşması için mücadeleye devam, güçlerimizi birleştirelim, bu salgını durduralım” çağrısı yapan Akçay, TÜSAD olarak şu ana noktaları vurgulayarak tüm vatandaşlarımızı tekrar uyardı:

  • Hepimiz için en önemlisi; mümkün olduğunca enfeksiyondan uzak durmak.
  • Sağlık çalışanları, kişisel koruyucu ekipman ile şüpheli ve kesin Covid-19 olgularını yönetmeli.
  • Çocuklarımız ve gençlerimiz belirtisiz hastalık geçirebileceklerini hesap ederek, topluma hastalığı yaymamak için kalabalık ortamlarda bulunmamalı. Vazgeçemeyecekleri iletişim trafiğini bir süreliğine internetten yürütmeli.
  • Elleri eskisinden daha sık su ve sabunla ovarak yıkamalı, el yıkama şansını yaratana kadar yanlarında taşıdıkları kolonya veya el dezenfektanı ile ellerini temizlemeli.
  • Hasta olanlar veya hasta görünenlerden uzak durulmalı.
  • Hasta olanlar evlerde odalarını ayırmalı, odayı sık olarak havalandırmalı, evde dolaştıkları sürede cerrahi maske takmalı. Şikayetler ağırlaşmıyorsa evde istirahati 14 güne tamamlamalı, şikayetleri artıyorsa en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı.
  • Toplu yaşam alanlarına zorunlu girilen hallerde maske takılmalı.
  • İyi beslenmeli, iyi uyumalı.
  • Sigara içenler için bırakmanın tam vakti, akciğerlerimizin korunmasının önemini kavramanın tam vakti, bu fırsatı iyi kullanmalı.
  • En önemlisi kronik hastalarımız doktorlarının önerdiği ilaçlarını kesmemeli, en ufak tereddütte doktorlarına ulaşmalı.
  • Bilgi kirliliğine karşı sadece konunun uzmanlarının konuşması gerekirken, kafa karıştıran yanlış bilgilerden uzak durmalı.‘Kronik hastalıklarınızın ilaçlarını kullanmayın” gibi asılsız bilgilere kulak verilmemeli.
  • TÜSAD olarak tüm çalışma gruplarımız ile CoVid-19 salgınına ilişkin uyarılarımızı, kronik hastalıklara ilişkin bilgilendirmelerimizi yapıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.