Dolar 48,4338
Euro 56,3447
Altın 6.843,41
BİST 14.108,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 31°C
Açık
Bursa
31°C
Açık
Pts 28°C
Sal 30°C
Çar 31°C
Per 31°C

Kremlin: Üçlü Müzakereler Masada

Kremlin: Üçlü Müzakereler Masada
7 Eylül 2026 15:58
29
A+
A-

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’da yaptığı açıklamada ABD’nin süreçleri canlandırma çabalarını olumlu karşıladıklarını belirtti. Washington’ın girişimlerinin her türlü barış adımı olarak değerlendirildiğini söyleyen Peskov, sonuçların henüz netleşmediğini vurguladı.

Peskov, ABD Başkanı Donald Trump’ın temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner’in Moskova ve Kiev ziyaretleri sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Moskova’nın üçlü müzakere seçeneğini dışlamadığını ancak görüşmelerin zaman ve mekanına ilişkin karar için erken olduğunu ifade etti.

Üçlü Görüşmelerin İhtimali ve Süreç

Rusya, ABD ve Ukrayna arasında yeniden başlaması gündemde olan üçlü müzakereler konusunda ilk defa bu denli açık bir sinyal verdi. Peskov, bu seçeneğin masada olduğunu belirterek, halen belirsiz olan detayların görüşmeler ilerledikçe netleşeceğini söyledi.



Witkoff ve Kushner’in Diplomatik Turları

ABD temsilcileri önce Moskova’da Vladimir Putin ile üç saati aşan bir görüşme yaptı; ardından Kiev’e giderek Volodimir Zelenski ve yetkililerle bir araya geldi. Peskov, bu temasların ardından elde edilen bilgilerin Rus tarafına henüz tam olarak aktarılmadığını belirtti. ABD, temasların somut adımlar içerdiğini duyursa da taraflar arasında üzerinde uzlaşılan kapsamlı bir anlaşma açıklanmadı.

Olası Putin–Trump Görüşmesi

Peskov, Witkoff ve Kushner’in temaslarının ardından bir Putin–Trump telefon görüşmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. Böyle bir görüşmenin, temsilcilerin raporları değerlendirildikten sonra yapılmasının beklendiğine dikkat çekildi. Kremlin, yeni önerilerin Anchorage’daki mutabakatlardan hangi noktalarda ayrıldığına dair ayrıntı paylaşmadı.

Diğer Bölgesel Gündemler

Rusya-Norveç gerilimi de Peskov’un açıklamalarında yer aldı. Norveç’in sınır bölgesine topçu taburu konuşlandırma planına Moskova tepki gösterdi; Peskov, bu adımı Rusya’nın güvenliğine yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi.

Öte yandan Nikol Paşinyan’ın Moskova ziyaretine de değinen Kremlin, Ermenistan Başbakanı ile Putin arasındaki görüşmede iki ülke ilişkileri ile Ermenistan’ın Avrupa ve Avrasya yönelimlerinin ele alınacağını aktardı.

Genel değerlendirme: Moskova’dan gelen açıklamalar, diplomatik kapının tamamen kapatılmadığını gösterirken; hangi şartlarla ve hangi başlıklarda ilerleme sağlanacağına dair belirsizliğin sürdüğünü işaret ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.