Dolar 32,5434
Euro 34,9349
Altın 2.426,74
BİST 9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 19°C

Kirazlıyayla’da “yüksek gerilim!”

Kirazlıyayla’da “yüksek gerilim!”
8 Mayıs 2021 10:34
307
A+
A-

Lübnan sermayeli Meyra Madencilik’in hukuksuz maden zenginleştirme tesisi ve atık havuzu inşaatına yaklaşık 2 yıldır direnen Bursa’nın Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyü’nde “gerilim” doruğa çıktı. Neredeyse bir bölük jandarma tarafından korunan şirketin, tesiste kullanacağı elektriği taşıyacak yüksek gerilim hattını köy içinde yer altından geçirme çalışması sırasında köyün su, kanalizasyon şebekesi darmadağın oldu. Köylüler, bir haftadır sularının kesik olduğunu, kanalizasyonların yer yer açığa aktığını söylerken, elektrik hattı çalışmasının da kurallarına uygun yapılmadığını iddia ettiler.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun, Yönetim Kurulu Üyesi Av. İlker Yılmaz ile Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek dün köye giderek, yapılan işlemin durdurulması ve iptali istemiyle açılacak davaya hazırlık için vekili oldukları Kirazlıyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri ile muhtarlık azaları ve köylülerle görüştüler.

Çalışmanın başladığı günden bu yana hayatlarının iyice karardığını söyleyen köylüler, yüksek gerilim elektrik hattının 80 santimetre toprak altında ve belli kurallara göre yapılması gerektiğini, oysa kabloların geçeceği boruların neredeyse yüzeye yakın olan yerleri kamerayla görüntülediklerini ifade ettiler.

Şirketin, yüksek gerilim enerji hattını havai hat yerine yer altından geçirmesinin, maliyet hesabından kaynaklandığını öne süren köylüler, “Direk dikilecek olsa, direğin kaplayacağı alanın satın alınması gerekir. Köyde kimse yerini satmayacağı için, sıfır bedelle kamuya ait yolun altına hat döşemek elbette işlerine geliyor” dediler.

Bu arada köylülerden Hasan Güler ve Hasan Açar, avukatları aracılığıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ ile proje sorumlu ve görevlileri, Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir İlçe Jandarma Komutanı ve köyde bulunan jandarmalar, Meyra Mühendislik Proje ve Madencilik San. Tic. AŞ yetkilileri ve proje sorumluları, kazı ve elektrik hattı çekme işlemini yapan tüm çalışan ve sorumlular, soruşturma aşamasında ortaya çıkacak diğer şüpheliler hakkında Yenişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.