Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 23°C

‘Karabasan’a karşı uyku öncesi yapmamanız gerekenler!

‘Karabasan’a karşı uyku öncesi yapmamanız gerekenler!
3 Mart 2021 10:49
303
A+
A-

Halk arasında “karabasan” olarak bilinen uyku felci ile ilgili uzmanlar, uyku öncesi çay, kahve ve alkol gibi uyarıcıların kullanılmamasını, ağır yemekler yenmemesini ve akıllı telefonlar ile sosyal medya kullanımından kaçınılmasını tavsiye etti.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde gündemde olan uyku felci ile ilgili önemli değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.

Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlıkta kişi uykudan uyanır ama vücudunu hareket ettiremez. Yaşayan için son derece korkulu bir histir. Kişi uykudan uyanır, gözlerini açar, etrafını duyup görür ancak kendi hareket edemez. Beraberinde halisünasyonlar, olmayan cisim ve varlıklar görülebilir” dedi.

Uyku felcini “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Metin, öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Uyku hijyeni uykuyu bozacak etmenlerden kaçınmak anlamına gelir” diyen Prof. Dr. Metin, “Aynı saatte uyuyup uyanma, uyku öncesi çay kahve gibi uyarıcıları kullanmama, alkol gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durma, yatakta uyku kalitesini bozacak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı gibi aktivitelerden kaçınma ve uykudan önce ağır yemekler yememe gibi kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uyku hijyeni önlemlerine rağmen uyku paralizisi devam ederse bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.