Dolar 32,5431
Euro 34,9157
Altın 2.429,23
BİST 9.699,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 19°C

Kadın çiftçiler için ‘Lale’ devri önergesi

Kadın çiftçiler için ‘Lale’ devri önergesi
21 Mart 2020 12:36 | Son Güncellenme: 21 Mart 2020 13:35
415
A+
A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, kadın çiftçi ve kırsalda görev yapan kadınları unutmadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Meclis Araştırma önergesi sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık  ülke ekonomisine ve ailelerinin geçimine maddi ve manevi destek olan, tarlasında, bahçesinde, gece gündüz demeden üreterek evine ve ülkemize destek olan kadın çiftçilerin ve kırsal kadınların sorunlarının araştırılmasını istedi.

3 MİLYON  HANIM

Tarımda çalışan ve üretimin her aşamasında büyük rol oynayan çiftçi kadınların, eş zamanlı olarak annelik görevlerini, çocuklarının bakım ve gelişimin sorumluluğunu üstlendiğini hatırlatan Karabıyık, “Tarımsal işgücünün en önemli kaynağını oluşturan, Dünya’da ve Türkiye’de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir role sahip olan kırsal alanda yaşayan kadınlar, evde çocuğunu, tarlada sebzesini büyütmektedir. Bugün yaklaşık 3 milyon kadın, ev işlerini yönetmekte ve evde üretim yapmakta, aynı zamanda tarımda çalışarak tarımsal üretime ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde 80’i ücretsiz aile işçisiyken, sadece yüzde 10’u kendi hesabına çalıştığı dikkat çekmektedir” dedi.

YOKSULLUK ÇEKİYORLAR

Türkiye’de halen tarımda çalışanların neredeyse yarısı kadın olduğunu, ülke genelinde işgücüne katılanların da yüzde 67’sini de kadın çiftçiler oluşturduğunu hatırlatan CHP’li vekil, “Kırsal alanda istihdam edilen kadınların yüzde 95’i tarımda yer almaktadır. Yani, kırsal alandaki kadınların neredeyse tamamı tarımda istihdam edilmektedir. Kırsal bölgelerdeki yoksulluk oranlarının kentlerden daha yüksek olduğu düşünüldüğünde, üretimde ve ülkenin kalkınmasında bu kadar önemli görevler üstelenen kadınların maalesef yoksulluk çektiğini, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmetlere ve su da dahil olmak üzere altyapı hizmetlerine erişim sorunu yaşadığı, iş yüklerinin giderek ağırlaşmasına rağmen, emeklerinin karşılığını alamadığı unutulmamalıdır. Kırsal kesimdeki kadınların durumunu iyileştirmek, ihtiyaçlarının çözümü için çalışmak ve kadınların siyasal ve sosyo-ekonomik alanda güçlenmesini sağlamak hedefi bu nedenle oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

SORUNLARI UNUTMAYIN

Koronavirüs önlemleri kapsamında açıklanan ekonomi paketinde tarım sektörünün unutulduğuna dikkat çeken Lale Karabıyık, “Tarım alanında gelişime ve ülke ekonomisine destek olan kadın çiftçilerimizin ve kırsal kadınların sorunlarının araştırılmalı, tarım sektöründe yaşanan sorunlar göz ardı edilmemelidir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.