Dolar 44,8475
Euro 53,0170
Altın 7.021,24
BİST 14.543,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Az Bulutlu
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Humanis Çin’in Ardından ABD Pazarını Hedefliyor

Humanis Çin’in Ardından ABD Pazarını Hedefliyor
17 Nisan 2026 11:56
1
A+
A-

Çin’e ilaç ihracatı yapan ilk Türk şirketi olan Humanis, 250 milyon dolarlık ciro ve 120 milyon kutu üretim hedefiyle büyürken, önümüzdeki beş yıl içinde ABD pazarına girmeyi planlıyor.

2013 yılında üretime başlayan ve Saya Holding bünyesinde faaliyet gösteren Humanis, hem üretim kapasitesi hem de ihracat performansıyla dikkat çekiyor. Türkiye’de üretilen her 20 kutu ilacın birini karşılayan şirket, Çin’e ilaç ihracatı gerçekleştiren ilk Türk firması olarak küresel pazarlarda önemli bir konuma ulaştı.

Saya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Mengi, holdingin çok sektörlü yapısıyla sürdürülebilir büyümeye odaklandığını belirterek, ilaç, gayrimenkul ve savunma teknolojilerini dengeli bir stratejiyle yönettiklerini ifade etti. Mengi, Humanis’in Türkiye pazarında 120 milyon dolarlık ciroya ulaştığını, 2025 yılı hedefinin ise 6,2 milyar TL olduğunu söyledi.

Humanis Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak da şirketin hem iç pazarda güçlü bir konumda olduğunu hem de ihracatta sürdürülebilir büyümeye odaklandığını vurguladı. Sancak, 2025 yılı için 250 milyon dolar ciro ve yıllık 120 milyon kutu üretim hedeflediklerini açıkladı.

Geniş bir coğrafyada ihracat faaliyetlerini sürdüren Humanis; Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da birçok ülkeye ürün gönderiyor. Şirketin Almanya’da kurduğu Humanis GmbH yapılanması, Avrupa pazarındaki varlığını güçlendiren önemli adımlardan biri oldu.

Uluslararası standartlara uyum konusunda önemli sertifikalara sahip olan Humanis, EU GMP ve Kanada GMP belgeleriyle üretim kalitesini tescilledi. Çin pazarına giriş ise Türk ilaç sanayisi açısından kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.

Şirketin yeni hedefi ise dünyanın en büyük ilaç pazarlarından biri olan ABD. Humanis, önümüzdeki beş yıl içinde ABD pazarına giriş için Ar-Ge, kalite ve üretim süreçlerini FDA standartlarına uygun hale getirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

200’ün üzerinde ruhsatlı ürünü ve 12 farklı tedavi alanına yayılan portföyüyle faaliyet gösteren Humanis, önümüzdeki dönemde onkoloji ve diyabet alanlarına da girmeyi planlıyor. Nadir hastalıklar alanında da çalışmalar yürüten şirket, özellikle Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon ve Serebrotendinöz Ksantomatozis gibi hastalıklara yönelik tedaviler geliştiriyor.

Ar-Ge yatırımlarını büyümenin merkezine koyan Humanis’in Çerkezköy’deki merkezi, Avrupa’nın en büyük ilk beş Ar-Ge tesisi arasında yer alıyor. Şirket ayrıca sürdürülebilirlik alanında yaptığı yatırımlarla enerji ihtiyacının yüzde 70’ini güneş enerjisinden karşılıyor ve geri dönüşüm oranını yüzde 74 seviyesine çıkarmış durumda.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.