Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Az Bulutlu
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C

‘Göz’ göre göre bu hataya düşmeyin!

‘Göz’ göre göre bu hataya düşmeyin!
10 Mart 2020 11:36
446
A+
A-

Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında ‘Göz Tansiyonu’ olarak da bilinen glokom, 40 yaş üzerindeki kırk kişiden birinde görülüyor.

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde geri dönülemez körlükle sonuçlanan bu hastalığa dikkat çekmek için, 12 Mart, Dünya Glokom Günü olarak belirlendi.

Glokomlu hastalarda görme kaybı oluştuktan sonra, geri dönüş olmadığını ve bundan dolayı erken teşhisin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hatice Aktaş özellikle 40 yaşından sonra düzenli aralıklarla göz muayenesi ve göz içi basıncı ölçümü yapılması gerektiğini söyledi.

SİNSİ İLERLİYOR

Dr. Aktaş, “Glokom, görüntüyü beyne ileterek, görmemizi sağlayan optik siniri bozar. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan bu hastalık, yıllar içinde çok sinsi ilerler. Bu süre içinde glokomlu kişilerin bir bölümünde de hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez. Glokom, birinci derece akrabalarında glokom olanlarda, yüksek dereceli miyop veya hipermetrop kişilerde, daha önce göz yaralanması geçirmiş olanlarda, diyabet ve hipertansiyon hastalarında daha sık görülür”  dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Hastalığın tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dr. Aktaş, “Glokom için tanımlanmış risk faktörlerinden bir veya birkaçını taşıyan kişilerin, yılda en az bir kez göz hastalıkları uzmanına muayene olmaları erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Glokom başlangıçta çoğu zaman ağrı veya benzeri şikayetler oluşturmadan yavaş, fakat ilerleyici olarak görme alanı bozukluğu yapan, sinsi bir hastalıktır. Hastalar görme bozukluğunu fark ettiğinde ise mevcut görme kaybının geri kazandırılması çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Teşhis için göz hastalıkları uzmanı öncelikle hastanın görmesini ve göz basınçlarını değerlendirir. Ancak tek başına bu da glokom tanısı için yeterli değildir. Glokom teşhisi kesin olarak konulduğunda ise damla formunda olan ilaçlarla tedaviye başlanır. Düzenli ilaç tedavisine rağmen göz basıncı düşürülemez ise vakit kaybedilmeden cerrahi tedavi yapılmalıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.