Dolar 32,3865
Euro 35,0590
Altın 2.326,65
BİST 9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 20°C

Geçmişten günümüze “Batı Trakya”

Geçmişten günümüze “Batı Trakya”
8 Eylül 2020 14:01 | Son Güncellenme: 8 Eylül 2020 15:30
357
A+
A-

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Batı Trakya Türk Cumhuriyeti” adlı söyleşiye konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ömer Turan, Batı Trakya’da bugüne kadar yaşanan olayları değerlendirdi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın katılımıyla Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Tedbirlerin üst seviyede tutulduğu söyleşide katılımcılar, sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat ederek programı takip etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Turan, söyleşide Batı Trakya’nın tarihini, Türklüğünü ve Balkanlar içerisindeki yerini anlattı.

“TARİHİNE SAHİP ÇIKAN BİR TOPLULUK VAR”     

107 yıl önce Gümülcine’de beyaz, siyah ve yeşil renklerden oluşan, üzerinde ay yıldız bulunan bir bayrağın göndere çekildiğini belirten Prof. Dr. Ömer Turan, “Allah, kimseyi azınlık yapmasın. Batı Trakya Türklüğü, o topraklardan Türk Bayrağı’nın çekilmesinden beri mahzun ve kederli. Üzerinden bir asır geçmesine rağmen orada Türklüğü ve Müslümanlığı ile gurur duyan, tarihine sahip çıkan bir topluluk var. Bu durum oldukça önemli. Batı Trakya Türkleri’nin kendi kimliklerini açıkça ifade edebilmeleri, Türklüklerini haykırabilmeleri, dinlerini serbest bir şekilde yaşayabilmeleri en temel insan hakkıdır. Avrupa Birliği sürecinde bunun geçekleşmesini temenni ediyorduk fakat o da olmadı. Bizler, Batı Trakya Türkleri’nin bu meselenin peşini bırakmayarak, varlığını her daim sürdüreceğine inanıyoruz. Ayrıca pandemi sürecinin ardından böylesine ciddi bir konuyu gündeme getiren Osmangazi Belediyesi’ni kutluyorum” dedi.

Program sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Turan’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Turan, Osmangazi Belediyesi’nin vizyon projelerinden Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni gezdi.

“BU MÜZE BAMBAŞKA”

 Fetih Müzesi’nde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ömer Turan, “Yıllar önce yaptığım yurtdışı gezileri esnasında bizde niye böyle bir müze yok diye hep hayıflanıyordum. Ülkemizde böylesine önemli bir eserin yer aldığını görmek beni çok heyecanlandırdı. Bu müze ciddi anlamda bambaşka. Bugüne kadar gördüklerim arasında en güzeli. Kubbe bölümüne çıktığınızda bir devrin sonu, bir devrin başlangıcı, umut, aşk, tabiat, toprak, bahar gibi birçok güzelliği görebilirsiniz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım bu müze diğer şehirlerimize örnek olur” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.