Dolar 32,4905
Euro 34,9626
Altın 2.434,41
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 20°C

Fabrika yangınlarının faturası ağır

Fabrika yangınlarının faturası ağır
7 Eylül 2020 09:41
320
A+
A-

Ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahip olan endüstriyel yapılarda meydana gelen patlama ve yangınların sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre maddi zararın her yıl 500 milyon TL civarında olduğu belirtildi.

Yangın ve patlamaların çoğu, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki yaşam alanlarına yakın tesislerde gerçekleşiyor. Bu durum çevredeki yapıların da zarar görmesine, can ve mal kayıplarının artmasına neden oluyor.

Endüstriyel tesislerdeki yangın riskinin ve hasarlarının alınacak önlemlerle azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, bu yapılarda yanıcı malzeme kullanıldığını ve sigorta şirketlerinin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini aktardı. Hinginar, sigorta şirketlerini yapı sektöründe yangına dayanıklı malzeme üreten şirketleri desteklemeye, fabrikaları bu malzemeleri kullanma yönünde teşvik etmeye çağırdı.

“YÖNETMELİK DOĞRU UYGULANMALI”

Fethi Hinginar, “Fabrikalar ekonomimizin, yerel kalkınmanın can damarıdır. Yangınları yüzde 100 önlemek mümkün olmasa da alınacak önlemlerle sanayi yapılarını yangına hazırlıklı hale getirmek, yangını büyümeden kontrol etmek, neden olacağı kayıpları azaltmak ve üretime yeniden başlama süresini kısaltmak mümkün. Türkiye’de yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, endüstriyel tesislerde hangi yangın önleminin ne şekilde alınacağını ve kullanılacak malzemelerin özelliklerini detaylarıyla açıklıyor, ancak yönetmeliğin uygulanmasında aksamalar yaşanıyor. Uygulamaların denetlenmesi ve teşviki konusunda adımlar atılmalı.”

“SİGORTA PRİMİ DÜŞMELİ”

Fethi Hinginar ayrıca sigorta sektöründeki şirketlerin de bu konuda etkin bir rol üstlenmesinin var olan sistemi geliştireceğine inandığını belirterek şöyle devam etti:

“Ülkemizde fabrikaların sigortalanması hala zorunlu değil, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi zorunluluk getirilebilir. Sigorta şirketleri, yangın poliçesi kriterlerini, Yangın Yönetmeliği koşullarını rehber alarak belirleyebilir. Böylece endüstriyel tesislerde alınması gereken önlemlerin neler olacağı, doğru uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilebilir. Doğru malzeme seçimi ve uygulamalar, yangın riskini ve muhtemel hasarları önemli ölçüde azaltır. Yangına dayanıklı yapıların daha düşük sigorta primleri ile ödüllendirilmesi sistemi geliştirir. Bu hem sigortacılar hem de sigortalılar açısından kazançlı bir durumdur.”

“YANMAZ YAPI MALZEMELERİ PRİM AVANTAJI SAĞLAMALI”

“Yanan fabrikaların çatı ve cephelerinde yanıcı özelliğe sahip yapı ve yalıtım malzemeleri kullanıldığını görüyoruz. Kolay yanıcılık sınıfına sahip bu malzemeler, yangınların kısa sürede yayılarak tüm tesisi etkisi altına almasına, hatta çevre yapılara sıçramasına neden oluyor. Oysaki yapıların “yangına dayanıklı” yanmaz yapı malzemeleri ile tasarlanması, inşa edilmesi ve olası bir yangın durumunda bütünlüğünü koruyarak, alevlerin ve dumanın yayılmasını önleyen nitelikte olması gerekiyor.

Biz, Ytong olarak, A1 sınıfı yanmaz çatı, duvar ve döşeme panelleri üretiyoruz. Sanayi tesisleri ve lojistik yapıları gibi büyük ölçekli binalarda yangının ilerlemesini ve yayılmasını önleyen, güvenli duvar ve çatı çözümleri sağlıyoruz. Bu alanda çalışan akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapıyoruz. Mimar ve mühendisleri, yatırımcıları bilinçlendiriyor, çözümlerimizi paylaşıyoruz. Sigorta sektöründen, endüstriyel yapılara kapsamlı bir yangından korunma konsepti sağlayan Ytong gibi ürün ve uygulamalara sigorta prim avantajı sağlamasını bekliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.