Dolar 32,5501
Euro 34,9800
Altın 2.418,25
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 17°C
Paz 20°C
Pts 20°C

ETÜDER’den dikey tarım vurgusu

ETÜDER’den dikey tarım vurgusu
25 Kasım 2020 19:43
349
A+
A-

ETÜDER Başkanı, tarımın ülke ve hatta dünya için önemine dair açıklamalar yaptı.

Bu yıl 28’incisi düzenlenen Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı – WorldFood Istanbul’un ilk panelinde, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Haluk Okutur ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz’ü ağırladı.

Geleneksel ve dijital yaklaşımların harmanlandığı, katılımcıların alıcılarla sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığı ile bir araya geldiği WorldFood Istanbul’un ilk panelini Aslı Şafak fuar alanından yönetirken, İHBİR ve ETÜDER başkanları oturuma çevrimiçi olarak katıldı.

KENDİMİZİ DÜNYAYA ANLATMALIYIZ

“Başkanlar Forumu: Gıda Sektörü 2021 Gündemi” başlıklı panelde, Türkiye’de geleceğin ana dinamikleri arasında gıda ve tarım ile buna bağlı ihracat zincirinin yer aldığını belirten İHBİR Başkanı Okutur, “Türkiye’nin sahip olduğu tarım ve gıda potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi için kendimizi dünyaya anlatmak çok önemli. WorldFood Istanbul gibi etkinlikler de bu gibi durumlarda önem kazanıyor” dedi.

Ara hammaddeler açısından gıda sektöründe dışa bağımlılık olduğunu hatırlatan Okutur, İHBİR olarak böyle bir durum yaşamadıklarını, en çok ihracat yapan 4’üncü sektör olarak pandemi dönemindeki olumsuzluklardan çok az etkilendiklerini belirtti:

“Türkiye’nin gelişmesiyle birlikte diğer sektörlerde maalesef ara mamûllerde dışarıya bağımlılık var. Ne zaman bu ara mamûller Türkiye’de üretilmeye başlanır, o zaman cari fazla verebilecek konuma geleceğiz.”

Tüketicinin artık yaşam kalitesini yükseltecek, besleyici ve sağlıklı ürünler tüketmek istediğini belirten Okutur, sağlığın ürün beklentisini bu özellikleri sağlayan ürünlerin ekonomik ve kaliteli olması beklentisinin izlediğini belirtti. Okutur, tüketicinin seçici olmasının, tedarik zinciri ile ilgili mevcut sorunların giderilmesindeki ilk adım olacağının altını çizdi.

GENÇLERE MESAJ

Gençlerin iş hayatına atılırken göz önünde bulundurmaları gereken konuları özgüven ve markalaşma olarak paylaşan Okutur, “Tarihe bakınca en iyi sanatçılar en iyi eserlerini en zor zamanlarda ortaya çıkarıyor. Bugün yaşadıklarımızın farklı bir biçimini hayatın herhangi bir zaman diliminde yaşayabiliriz. O nedenle gençlerimizin özgüvenlerinin yüksek olması çok önemli” dedi.

Gençlerin sevdikleri işleri yapmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Okutur, kişisel markalaşma sürecine de dikkat çekti. Gençlerin çok güzel projeler ürettiklerini hatırlatan Okutur, özellikle dijitale dönük geliştirdikleri projeleri tarım ve gıda alanlarında kullanmaları halinde çok başarılı olacaklarını düşündüğünü ekledi.

DİKEY TARIM GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK

Böyle bir dönemde fuar düzenlenmesi ve bu anlamda ortaya koyulan iradeye teşekkürlerini sunan ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, fuarların, nitelikli katılımcı ve dolayısıyla nitelikli ziyaretçi perspektiflerinde önemli olduğunu hatırlattı.

Son alınan önlemler çerçevesinde restoran ya da kafeye kimsenin gidemediğini, dolayısıyla sevkiyat yapamaz hale geldiklerini belirten Şahinöz, “Gıda tüketimi çevrimiçi platformlar aracılığı ile artmış durumda. Maalesef turizm de hasar aldığı için, şehir otellerinin birçoğu kapalı. Çalışan otellerde ise doluluk oranı yüzde 10 seviyelerinde. Oteller ve restoranlar açıkken doluluk seviyesi yüzde 50’ydi” sözleri ile ev dışı tüketimin neredeyse durduğunu ifade etti.

Türkiye’nin tarım konusunda güçlü bir avantajı olduğunu Şahinöz, “Doğru adımlarla teknolojiyi kullanarak, rekabet gücümüzü geliştirecek dikey tarımda uzmanlaşarak avantajımızı değerlendirebiliriz” ifadesiyle tarımda dijitalleşmenin önemini vurguladı.

DİJİTALLEŞME AVANTAJI

Geliştirdikleri bir proje ile tüketicinin, restoranda yedikleri ürünün her adımına dair bilgiye bir QR kodla ulaşabileceğini belirten Şahinöz, dünyada ilk olacak bu proje ile tarladan sofraya kadar tüm süreç hakkında bilgi sahibi olunabileceğini paylaştı.

Doğru yerde doğru ürünün üretilmesinin rekabet gücünü artıracağını, ürünün pahalı olması halinde ise devletin sert müdahaleler yapması gerektiğini vurgulayan Şahinöz, “Dijitalleşme üretici açısından önemli bir avantaj sağlayarak, çok güçlü satıcılara karşı alternatif satış imkanı sundu” dedi.

Gıda enflasyonu ve kur açısından sektöre etkilerin direkt olduğunu, işlerin yüzde 50 kadar azaldığı ve masrafların en az enflasyon kadar arttığı ortamda, konsolidasyonlar ile birçok oyuncunun sektörden çıktığını belirten Şahinöz; üreticiden dağıtıcıya, restoranlara bütün süreçlerde çok büyük bir fiyat baskısı olduğunu altını çizdi. Şahinöz, tüm bu süreçlerinde temel çözüm noktasının kişi başı gelirin artmasından geçtiğini vurguladı.

Fuar; T.C. Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), Marmara Satınalma Profesyonelleri (MARSAP),Aşçılar Derneği, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve World Gourmet Society (WGS) destekleriyle, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

300’den fazla yabancı ve yerli markaya ev sahipliği yapan WorldFood Istanbul, “güvenli ticaret” yaklaşımı ile katılımcılar ve alıcıları hem fiziksel hem de sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığı ile buluşma imkânı sunuyor. Fuarda 13 ülkeden 90’ın üzerinde alıcıyı ağırlayan WorldFood İstanbul önemli işbirliklerine imza atmaya devam ediyor.

Bu yıl ilk defa sektörün girişimcilerinin ağırlandığı Food Tech Garage etkinliğinde, fuarın ilk gününden son gününe kadar sektörün tüm paydaşların yeni nesil yaklaşımları geliştiren girişimciler ile bir araya geliyor.

Özellikle pandemi süreciyle birlikte artan dijitalleşmenin tarımın, gıdanın geleceğine nasıl yön vereceğine ilişkin yaklaşımlarıyla en güncel bilgiler katılımcı ve ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Akıllı tarım, taze gıda israfı, süper gıdalar ve gıda teknolojileri gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren girişimcilerin, üretim-tedarik-tüketim aşamalarında firmalara ve sektör profesyonellerine sundukları ürünler ve teknolojiler Food Tech Garage’da sunuluyor.

SIFIR AÇLIK

Fuarın ikinci gününde tarımda toprak ve kaynaklarımızı sürdürülebilir stratejilerle değerlendirirken, topraklarımızın mineral yapısını koruyarak, etik yollarla nasıl üretim gerçekleştirileceği başlığı konuşulacak.

Oturumun moderatörlüğünü Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat gerçekleştirirken; TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İş Geliştirme Müdürü Süleyman Bezirgan ile onarıcı tarım çalışmalarıyla bilinen Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç herkesi doyuracak sağlıklı gıdanın nasıl üretileceği sorusuna yanıt verecekler.

GIDA TEDARİK ZİNCİRİ

Fuarın ikinci gününde gerçekleştirilecek ikinci oturumda ise Türkiye’nin pandeminin ilk günlerinden bu yana başarılı bir şekilde yönettiği tedarik zinciri süreci detaylıca konuşulacak. Bugünün sektör açısından yarattığı fırsat ve beklentiler Doğuş Restaurant Entertainment and Management (d.ream) iş birliğinde gerçekleştirilen “Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” başlıklı panelde enine boyuna konuşulacak.

d.ream Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Volkan Yazar’ın yöneteceği panelde; Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Nuri Baydur, Nebyan Doğal Kurucu Ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ve Kök Projekt Kurucu Ortak ve CEO Semi Hakim gıdada tedarik zincirinin dününü ve geleceğini değerlendirecek.

YENİ NORMAL SÜRECİ

28 Kasım’a kadar gerçekleştirilecek diğer oturumlarda işletmelerin “yeni normal” ile birlikte hazırlıklı olması gerekenlere ve özellikle denetimlerde karşılaşacakları yeni süreçlerin neler olacağı da yine fuarın panellerinde detaylandırılacak.

Fuarın ilk gününden itibaren son anına kadar sürecek olan “Show Mutfağı Tarif Atölyeleri”nde, Şef Somer Sivrioğlu’nun da yer aldığı, birbirinden özel etkinliklerde bu dönem daha da önem kazanan bağışıklık sistemimizi destekleyecek gıdalardan oluşan tariflerin yanı sıra, tarımda ve mutfakta sürdürülebilir yaklaşımların nasıl uygulanacağı ve önemi ele alınacak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.