Dolar 32,5272
Euro 34,7165
Altın 2.486,81
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Az Bulutlu
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Eğitim-İş’ten ‘eşitlik’ tepkisi

Eğitim-İş’ten ‘eşitlik’ tepkisi
14 Şubat 2021 20:52
264
A+
A-

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun eğitimle ilgili aldığı kararı eleştirdi.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa Valiliği tarafından 13 Şubat’ta yapılan açıklamaya göre İl Hıfzısıhha Kurul kararı ile 15 Şubat’tan itibaren Kur’an Kurslarında öğretici ve öğrenciler ile hafızlık eğitimi veren öğretici ve öğrenciler sokağa çıkma yasağından ve toplu taşıma araçlarını kullanma kısıtlamasından muaf tutulacağının duyurulduğunu hatırlattı.

18 milyon öğrencinin neredeyse bir yıldır örgün eğitime devam edemediği, yalnızca köy okullarının kısmi olarak açılabildigi bir dönemde LGS ve YKS’ye hazırlanan 8. ve 12. sınıf öğrencilerine dahi hafta sonu kurs izni verilmezken Kur’an Kursu öğrenci ve çalışanlarına hafta sonu da dahil sokağa çıkma izni verilmesi, eğitimde gelinen noktanın göstergesi olduğunu vurgulayan Toy, ” Bu karar, Anayasa ile düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır, ayrımcı bir karardır. Devletin görevi; eşitliği, adaleti sağlamaktır. Milyonlarca öğrencinin eğitim hakkını teslim etmektir.
Uzaktan eğitim verimli olmadığı gibi erişilebilir de değildir. Dünyada okullarını en uzun süre kapatan ülkelerin başında gelen Türkiye, Sudan gibi ülkelerle aynı seviyeye gelmiş, onlar kadar uzun süre okullarını kapalı tutmuştur. Avrupa’ya baktığımızda yalnızca birkaç haftalık kısa dönemler halinde okulların kapatıldığını görüyoruz. Bilimsel araştırmalara göre okullar kapalı kaldığı sürede 5.3 milyon ilkokul çocuğu, yıl kaybedecek. Okulların açılmadığı her gün istismar, çocuk işçiliği, psikolojik sorunlar artacaktır. 15 Şubat itibariyle köy okullarının açılacağını duyuran bakanlık, yalnızca ilimizde 700 kadar köy okulunu yıllar içinde kapatmış, esasında bir avuç köy okulu bıraktı” dedi.

Yeliz Şar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yüz yüze eğitime geçilmesinin önündeki tek engel: Alınması gereken önlemleri devletin almamasıdır. Güvenli şekilde okulları açmak mümkündür. Salgın bahane edilerek uzaktan eğitime geçilmesi ve uzatılması, salgın geçtikten sonra da uzaktan eğitimin, eğitim-öğretim faaliyetlerinin bir parçası olacağına dair açıklamalar yapılması kabul edilemez.  Okulların açılmaması, gelirlerini garantilemiş dev özel okul zincirlerine yarar sağlamaktadır. Özel okulların en büyük gideri olan öğretmen maaşlarının yüzde 60’ı devletten KÇÖ ile alınmış fakat veliler, özel okullara tam ücret ödemiştir.  Bu süre içinde Milli Eğitim Bakanlığının da masrafları azalmıştır. Okullarda ısınma, elektrik, su, kırtasiye malzemesi sarfiyatı, temizlik gibi pek çok giderden kâr edilmiştir.
Güçlü pozisyondaki bu paydaşların sağladığı yarar, yüz yüze eğitime geçilememesinin temel nedenidir.
Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi ECDC gibi kurumların raporlarında acilen okulların açılması çağrısı vardır. “

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.