Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
8°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 10°C
Cum 13°C
Cts 17°C

Dünyanın 1 yıllık kaynağı bugün tükendi

Dünyanın 1 yıllık kaynağı bugün tükendi
29 Temmuz 2021 11:15
467
A+
A-

Bağımsız düşünce kuruluşu Global Footprint Network’ün (Küresel Ayakizi Ağı) hesaplamalarına göre insanlık bugün itibarı ile dünyanın kendisine yıllık olarak sunduğu sürdürülebilir kaynağı tüketti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre; ABD, Belçika ve İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu, her yıl insanlığın yılın hangi tarihinde dünyanın yıllık sürdürülebilir kaynaklarını tükettiğini hesaplıyor. Korona pandemisi nedeniyle “hedefi aşma tarihinin” geçen yıla göre bu yıl üç hafta erken olduğu açıklandı. 2019 yılında ise dünyanın kalıcı bir biçimde faydalanılabilir kaynaklarını insanlık 26 Temmuz’da tüketmişti.

“ÇARPIP SIÇRAMA EFEKTİNİ YAŞIYORUZ”

Alman çevre örgütü Germanwatch Sözcüsü Steffen Vogel “Şu anda endişe edilen çarpıp sıçrama efektini yaşıyoruz; sera gazlarının salımında pandemi öncesindeki tepe noktaya hızlıca yeniden ulaştık” dedi. Vogel “Pandeminin sürmesine karşın kaynakların tüketiminin 2019 seviyesine ulaşmış olması şunu gösteriyor: İklim ve kaynak politikasında acilen bir rota değişikliğine gitmeye hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var” diye konuştu.

Alman çevreci, Covid-19 konjonktür programının acilen sürdürülebilir ekonomi biçimlerine göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Global Footprint Network’ün hesaplamalarına göre kaynakların aşırı tüketiminin başlıca göstergesi karbondioksit salımlarının güçlü bir biçimde yeniden artması. Kuruluş 2020’ye göre bu artışın oranını yüzde 6,6 olarak hesaplıyor. Buna karşılık ormanların biyokapasitesi bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında düşmüş durumda. Bu gelişmede Amazon yağmur ormanlarındaki tıraşlama faaliyetleri başlıca etken.

“ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Germanwatch öncelikle tüm vatandaşlardan davranış değişikliğine gitmelerini istiyor. Buna göre herkesten mobilite, beslenme, enerji, maliye ve kaynak kullanımında yeni bir standart belirlemesi isteniyor. Ancak bunun yeterli olmayacağına da dikkat çekiliyor. Germanwatch eğitim rapörtörü Marie Heitfeld “Gerekli değişikliklere yeterince hızlı bir biçimde varabilmek için başka çerçeve koşullarına da ihtiyaç var. Sürdürülebilir ve sosyal sorumluluk sahibi davranışlar bireyler için daha basit, makul ve ucuz olmalı” diyor.

Germanwatch Avrupa Birliği iklim politikaları raportörü Audrey Mathieu de “Gezegenin sınırlarını sürekli olarak zorlamayı sona erdirmek için, birçok düzlemde yakın uluslararası işbirliğine ihtiyaç var. Örneğin Alman hükümeti Avrupalı ortaklarıyla Avrupa Yeşil Sözleşmesi’nin hayata geçirilmesini hızlandırmalı” fikrini savunuyor.

Çevrecilerin yaptığı tahminlere göre Almanya kendi yıllık kaynaklarını 5 Mayıs tarihinde tüketmiş oldu. Dünya nüfusu bir yıl içinde 1,75 gezegenin sunabileceği kadar tüketim yapıyor. Herkesin Almanya gibi tüketmesi halinde ise üç Dünya’ya ihtiyaç olacağı belirtiliyor. Herkesin ABD gibi harcaması halinde ise beş Dünya’nın ancak bunu karşılayabileceği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.