Dolar 32,5258
Euro 34,9344
Altın 2.439,87
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Dersimiz Blockchain

Dersimiz Blockchain
27 Haziran 2020 10:37
329
A+
A-

BUSİAD’ın online toplantısında Blockchain kavramının en ince detayları aktarıldı.

Yaliyomo GmbH Kurucu Ortağı Nihat Arkan, Blockchain’i insanların bitcoin gibi halka açık değerlerle tanıdığını ancak ondan daha derin ve dünyanın en güvenli platformu olduğunu söyledi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/ Dijital Dönüşüm Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Blockchain Teknolojisi ve Uygulama Alanları konulu online toplantının konuşmacısı Yaliyomo GmbH Kurucu ortağı Nihat Arkan oldu.

Nihat Arkan, blockchainin yanlış anlaşılmış bir terim olduğunu ifade ederek, “Blokchain, Bitcoin ve diğer kripto değerlerle biliniyor. Blokchain, bunun ötesinde bir anlam taşıyor. İnsanlık olarak bulduğumuz en güvenli sistem. Birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için kullanılıyor” dedi.

Bir inci kolyenin birden çok iç içe kasanın içinde saklanmasının güvenli gibi görülebileceğini anlatan Arkan, blokchainin ise bu inci kolyedeki incileri tek tek birden çok kasada saklamak gibi düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Arkan, şöyle devam etti:

Dağıtılmış bilgilerin güvende olması hali ve birbirlerinden haberdarlar. Bilginin olmasını bilmem yetmiyor, onun kriptosunu da bilmem gerekiyor. Veriye erişim bilgisi ve kripto erişim yollarının da bilgisini bilmem gerekiyor. Veriye erişim bilgi noktasına hash diyoruz. El değiştirdiğinde hashler de değişiyor. Bu değişim belirli protokollerle yapılmadıysa anında herkesin haberi oluyor.

Bitcoin gibi değerler halka açık ama kişiye özel blockchain teknolojiler de kurulabiliyor.

Blockchain bir platform yapı. Üstüne bitcoini de koyabilirsiniz, kendi şirketinizin verilerini de. Airbnb, uber gibi teknolojileri ortadan kaldırabilecek bir platform blockchain.

Bankacılık sektörü direniyor önce. Otorite de buna karşı durdu. Sonra bunun teknolojik bir gelişme olduğu ve güvenli olduğu anlşıldı. Bunu uygulayan bankalar oldu. Blockchain’den daha güvenli bir sitem bulamazsınız.

Bankacılığın ardından tedarik ve lojistik endüstrisi de bu sistemi kullanıyor. Sigorta, hayır kurumları ve devletler de bu sistemi kullanabiliyor. 15 ülkede bu var. D-15 ülkeleri deniliyor. Estonya’da evlilik de dahil kullanılıyor. Devletler yakında her işlemde blockchaini kullanacak.”

Blockchain teknolojisinden uzak durmanın mümkün olmadığını ifade eden Arkan,Beş on yıl içinde hassas bilgi barındırıyorsanız blockchaine ihtiyacınız olacak” dedi.

Arkan, blockcahinde blok kuranların bunu bir gelir amacıyla yaptıklarını belirterek, Bir insan neden blok yaratmak ister? Böyle bir blok kurarsanız Bitcoin sahibi oluyorsunuz. 21 milyon Bitcoin’inden sonra üretim yapılmayacak. O nedenle değeri artıyor” diye konuştu.

Arkan, online toplantıya katılanların sorularını da yanıtladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.