Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 23°C

Damar lekelerinde lazer tedavisi

Damar lekelerinde lazer tedavisi
28 Ağustos 2020 12:06
393
A+
A-

Liv Hospital Ulus Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Akkaya, günümüzde doğumsal damar lekelerinin (şarap lekesi) tedavisi için geliştirilmiş çeşitli lazer sistemlerinin mevcut olduğunu söyledi.

DAMAR LEKELERİNDE KULLANILIYOR

Lazer teknolojisi, lazer enerjisinin hedef doku tarafından seçici olarak emilmesini ve hedef dokuya spesifik ısı hasarı oluşmasını sağlar; böylelikle damar lekesi ortadan kaldırılırken, derinin diğer yapılarına zarar gelmemesi sağlanmış olur. PDL enerjisi, yaklaşık 1 mm kadar derine işler; yani daha derinde yerleşen kas-kemik gibi dokulara zarar vermesi de mümkün değildir. PDL tedavisi, lekenin boyutuna ve çocuğun yaşına göre lokal veya genel anestezi altında, 3-6 hafta aralarla, çoklu seanslar halinde uygulanmakta ve tama yakın renk açılmaları ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

Özellikle yüz gibi görünen alanlarda yerleşen şarap lekeleri, psikolojik gelişimini sürdürmekte olan çocuk üzerinde belirgin özgüven problemleri oluşturur. Bu nedenle geniş ve görünen bölgelerde yerleşen lekelerin, çocuk henüz durumun bilincine varmadan, mümkün olan en erken dönemden itibaren tedavileri gerekir. Erken bebeklik döneminde (1.aydan itibaren) tedaviye başlamanın diğer bir avantajı, bebek derisinin özellikleri sayesinde daha az sayıda seans ve daha az komplikasyon ile daha hızlı sonuç alınmasıdır.

TEDAVİ NASIL UYGULANIYOR?

– PDL tedavisinin deride oluşturduğu his, lastik bir bandın deriye çarpması olarak tarif edilir; yani çok ağrılı bir işlem değildir.

– İşlem güvenliği açısından, çocuğun sabit kalması ve gözlerinin zarar görmemesi için kapatılması gereklidir.

– Küçük bebeklerde, genel anesteziye gerek kalmadan, bu işlem rahatlıkla yapılabilir.

– Yüz yerleşimli lekeler için hayatın ilk 12-18 ayında, mümkün olduğunca çok seans yapılması önerilir. Her seans sonrası, tedavi edilen alanda 7-10 gün süren renk koyulaşması ve morluk oluşur.

– Tedavinin etkisi genellikle seanstan 3-4 hafta sonra tam olarak ortaya çıkar. Özellikle tedavinin ilk seanslarında, her seans sonrası lekenin renginde %10-20’ik bir açılma sağlanır.

– Güneş ışığı ile etkileşim olabileceğinden, lazer öncesi ve sonrasında bölgenin güneşten korunması önemlidir.

– İşlem öncesinde aspirin ve ağrı kesici/ ateş düşürücü ilaçların kullanımından kaçınmak gerekir.

– Şarap lekesinin renginde belli bir oranda açılma sağlandıktan sonra lazer tedavisi sonlandırılabilse de bazı hastalarda aynı bölgede tekrar koyulaşmalar başlayabileceğinden tedavi sonrasında da hastaların takip edilmeleri ve gerekirse lazer tedavisi tekrarları gerekebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.