Dolar 32,3865
Euro 35,0621
Altın 2.326,80
BİST 9.117,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 20°C

Büyükşehir’den Hanlar Bölgesi için yarışma

Büyükşehir’den Hanlar Bölgesi için yarışma
2 Eylül 2020 11:44
324
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında tarihi yapıları çevreleyen binaların yıkımına başlarken, bölgeye uygulanacak proje ise yarışma ile belirlenecek.

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkaracak olan proje adım adım ilerliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kente damga vuracak olan projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenirken, proje kapsamında tarihi yapıları çevreleyen binaların yıkımına geçtiğimiz günlerde Bakan Murat Kurum’un da katıldığı törenle başlanmıştı. Binaların yıkımı hızla devam ederken, Büyükşehir Belediyesi, alanın açılmasının ardından bölgede hayata geçirilecek proje için de çalışmalara hız verdi.

YARIŞMA TAKVİMİ BELİRLENDİ

Bursalıların yıllardır özlemle beklediği proje için ortak aklı devreye alan Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarımı için proje yarışması düzenlendi. Bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması çalışmalarında Alan Başkanlığını da yapan Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu’nun başkanlığında alanında uzman isimlerden oluşan jüri heyeti yarışma hazırlıklarını tamamladı. Farklı üniversitelerden ve meslek gruplarından belirlenen uzman jüri üyeleri, çalışma kapsamında Tarihi Pirinç Han, Kapan Han, Eski İpek Han, Çarşıbaşı Meydanı ve Balibey Han’ı gezerek hem sahada tespitler yaptı hem de bölge esnafı ve vatandaşların uygulanacak projeden beklentilerini gözlemledi. Tophane yamaçları ile bölgenin bir bütün olarak ele alınacağı yarışma süreci ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı.

“GELECEĞE DAMGA VURACAK”

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde sahada titiz bir çalışma yürüten Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu Başkanlığındaki jüri üyeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile bir araya gelerek, çalışmaları değerlendirdi. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde artık önemli bir noktaya gidildiğini, uygulanacak projenin alanında uzman isimlerle belirleneceğini dile getiren Başkan Aktaş, “Hanlar Bölgesi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde çok değerli ve çok kıymetli bir alan bizim için. Fakat son yıllarda aktivitesini bir miktar kaybettiğini görüyoruz. İnşallah burada oluşturduğumuz heyetimizin yönlendirmeleriyle yarışma sürecini yakında ilan edeceğiz. Yarışma sonunda ortaya çıkacak projeyi de kamuoyu ile paylaşacağız. Temennimiz Bursa tarihine damga vuracak bir projenin ortaya çıkması. Yarışmaya Türkiye genelinden ilgi gösterileceğine inanıyorum. Bizim önce şunu çok net tanımlamamız gerekiyor. Ne yapmak istiyoruz? Bu tarihsel süreci nasıl ileriye taşımak istiyoruz, nasıl bir proje ortaya koyup, nasıl fayda üretmek istiyoruz. Sadece bir alanı yıkıp, bir yerleri açmak değil, gerçekten bir alanı gerçek manada gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Payitaht Bursa’da tarih ve yeşil gün yüzüne çıkıyor derken gerçekten işin tüm boyutlarını, ekonomik boyutlarında oradaki esnafı da ulaşımı da yaya sirkülasyonunu da ve diğer tüm unsurları da düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. İnşallah Bursa adına en güzel kazanım ortaya çıkacaktır.  Ben her bir üyemize de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.