Dolar 32,5801
Euro 34,7733
Altın 2.509,80
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 26°C

BUSİAD’dan kayıt dışı mesajı

BUSİAD’dan kayıt dışı mesajı
21 Haziran 2020 20:02
364
A+
A-

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, kayıt dışı sorunun çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, çalışma hayatına ilişkin gerçekleştirileceği açıklanan düzenlemelerin iş insanlarının rekabet gücünü zedeleyebileceği, çözüm olarak ise kayıt dışına bakmak gerektiğini söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay, hem sağlık, hem sosyal ,hem de ekonomik anlamda, zor bir dönemden geçildiğini ifade ederek, “Bu gibi zamanlarda birlikteliği, beraberliğin gücünü hissetmenin hepimiz açısından önemi var. Özellikle, ülkenin ekonomisini yüklenmiş firmalar üzerinde etkisi var. Ayakta kalmaya çalışıyorlar” dedi.

Durum tespiti yapan Türkay, “Firmalar nakit akışını çok dikkatli takip ediyorlar, nerelerde tassaruf yapabileceklerine bakıyorlar. En önemli döviz kaynaklarından biri olan turizmde yabancı turist yok, üretim yüzde 60-65’lerde. Çoğunluk başabaş noktasının altında işini çevirmeye çalışıyor. Gün tamir pansuman günü. Çalışanlar da diken üstünde” diye konuştu.

REKABET GÜCÜ ZEDELENEBİLİR

BUSİAD Başkanı Türkay, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerle ilgili olarak ise kaygılarını iletti. Türkay, şunları söyledi: Hükümetimizin, gelir artırımı için işsizlik katkısını yükseltmek, kıdem tazminatına fazladan yükler getirmek ve kısa çalışma ödeneğini kaldırmak gibi düşünceleri var.

Bu rekabet gücümüzü ciddi anlamda zedeler, ihracatımızda düşüşlere neden olur. Hem de bu kadar dövize ihtiyacımız olduğu bir dönemde. Belli ki ihtiyaç var. Tasarrufun artırılması gerekiyor. Ancak işverenin üzerine, fazladan maliyet yüklemek, yüzdürmeye çalıştığımız şirketlerin, aksi yöne gitmesine sebep verir. Çözüm, belki yüzde 45-50’lerde kayıt dışı çalışan kesimi kayıt içine almaya çalışmak, tam gösterilmeyen maaşların tam gösterilme yollarının zorlanmasında aranmalı. Buralarda çok daha fazla kaynak olduğuna ve de haksız rekabetin önleneceğine inanıyoruz.”

Türkay, çalışma barışının sürmesi, üretimin artması ve refah toplumuna ulaşmak adına dengeli politikaların izlenmesini önemsediklerini de kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.