Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C

Bursa’nın UNESCO’daki 7’nci yılı

Bursa’nın UNESCO’daki 7’nci yılı
29 Haziran 2021 12:05
272
A+
A-

Bursa’nın, “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” adlı dosya ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin 7’nci yıl dönümü Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde online yapılan panelle kutlandı.

BURSA (İGFA) – Bursa’nın Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi, Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının yıldönümü, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da online yapılan panelle kutlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Facebook sayfası ve YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlanan “Geçmişten Geleceğe Kültürel Mirası Anlamak, Planlamak ve Yönetmek” konulu panelin açılışına katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Aktaş, UNESCO alanlarının korunması ve bu alanların turizme kazandırılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları anlattı.

Bursa Alan Başkanlığı’nın çalışmalarının yanında, tüm Bursalıların alandaki değerlere sahip çıkması gerektiğini ifade eden Akhan, özellikle koruma kullanma dengesini yaşatan bir şehir olmayı arzuladıklarını kaydetti. Bölgeye ayrı bir değer katacak Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi Yarışması sonucunda ortaya çıkan birinci projenin, uygulama projesi safhasının devam ettiğini belirten Akhan, ayrıca şehrin değerlerinin dünyaya tanıtılması ve turizmin geliştirilmesi için Bursa’da 2021 yılının ‘Hanlar Bölgesi ve İpek yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlattı. Akhan, Cumalıkızık’ın tarihi, kültürel ve doğal değerler açısından özgünlüğünün korunması için Cumalıkızık Kentsel Tasarım Rehberi ve Projesi çalışmasının başlatıldığını açıkladı.

Moderatörlüğünü Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun yaptığı panelde ise ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Başkan Y. Mimar Burçin Altınsay “Karmaşık Geçmişler: Çeşitlilikleri Gözeten Gelecekler”, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da “Değişen Sınırlar ve Geride Kalan Kültür Mirasının Korunması” konulu bir sunum yaptı. ICOMOS Uluslararası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal “Geleceği Planlarken Dünü Yaratmak: Yeni Nesil Savaşlar ve Kültür Varlıklarının Korunması”, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. A. Güliz Bilgin Altınöz “Çok Katmanlı Alanlar, Çok Katmanlı Anlamlar: Tarihsel Sürekliliği olan Miras Alanlarında Koruma” başlıklı bildirilerini sundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.