Dolar 32,5824
Euro 34,7951
Altın 2.506,68
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Bursalı proje ikinciliği kaptı

Bursalı proje ikinciliği kaptı
11 Temmuz 2020 12:13
469
A+
A-

Bursa Ahmet Erdem Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Ezgi Boz’ün yürüttüğü “Kollajenin Saanen Teke Spermasının Dondurulabilirliği Üzerine Etkisi” isimli proje Türkiye ikincisi oldu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni tohumlama Anabilim Dalı Anadroloji laboratuvarında gerçekleştirilen proje, BUÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı, Hayvansal Üretim, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yetiştirilen Saanen ırkı tekelerin spermasının dondurulması ile yapıldı.

SAZAN BALIĞINDAN ELDE EDİLDİ

Projenin Üniversite bünyesindeki yürütücülüğünü ise Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Elemanları Doç. Dr. Burcu Üstüner, Doç. Dr. Selim Alçay, Dr. Öğr. Ü. Ahmet Aktar, Dr. Öğr. Ü. Emine Mülkpınar ve Dr. Öğr. Ü. Mehmet Melih Yılmaz üstlendi. Sazan balığının (Cyprinus carpio) pullu derisinden elde edilen özütün, teke spermasının dondurulmasında başarıyla kullanılması, ayrıca dünya ve Türkiye’de ilk defa yapılıyor olması projeyi özgün kılan en önemli özellikler arasında yer alıyor. Proje; başarılı bir teke sperma sulandırıcısının geliştirilmesiyle dondurulmuş spermanın suni tohumlamada yaygın şekilde kullanımını içeriyor. Türkiye hayvancılığı bakımından önemli bir potansiyele sahip olan keçi yetiştiriciliğinde genetik özelliği yüksek bireylerden daha fazla yararlanabilmek ve üstün damızlık teke ihtiyacının yurt içinden karşılanması mümkün kılmayı hedefleyen proje ile hayvancılık ekonomisine de büyük katkı sağlanması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.