Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Bursa’dan Atatürk’e kestane şekeri

Bursa’dan Atatürk’e kestane şekeri
24 Şubat 2021 13:14
967
A+
A-

Bursa’nın ünlü Ulus Pastanesi’nde üretilen meşhur kestane şekeri Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e gönderildi.

Bursa’nın ilk şeker imalatçısı olarak bilinen İsmail Hakkı beyin üçüncü kuşak torunu Mesut Ertürkan, 1910 yılında dedesi Ali Rıza Altınşeker’in Bursa Kapalı Çarşı’daki dükkânı önünde çekilen bir fotoğrafı Kardelen Kültür Evi’ne bağışladı. Bursa’nın ünlü Ulus Pastanesi’nin kurucusu Rasim Öztat’ın da dükkânın çırağı olarak yer aldığı fotoğraf karesinde, Altınşeker Pastanesi’nin sahibi Ali Rıza Altınşeker ve çevredeki esnafların hep birlikte poz verdiği görülüyor.

TARİHİ FOTOĞRAF KARESİ

Tarihi fotoğraf karesini Kardelen Kestane Şekeri üreticisi İlka Şekerleme’nin Genel Müdürü Mümin Akgün’e hediye eden Mesut Ertürkan, fotoğraf karesinde dönemin eşrafının ve dedesi Ali Rıza Altınşeker’in Bursa Kapalı Çarşı’daki dükkânının önünde poz verdiklerini söyledi. Büyük Dedesi İsmail Hakkı beyin Osmanlı döneminde ünlü bir şekerci olduğunu ifade eden Ertürkan, büyük dedesinin aynı zamanda Bursa’nın ilk şeker imalatçısı olarak bilindiğini ve ürünlerinin Osmanlı Sarayı tarafından tercih edildiğini kaydetti.

Dedesi Ali Rıza Altınşeker’in baba mesleğini Bursa Kapalı Çarşı’daki dükkânında devam ettirdiğine vurgu yapan Mesut Ertürkan,  ailesinin büyük Kapalı Çarşı yangınına kadar Altışeker Pastanesi olarak işi devam ettirdiğini söyledi.

Mesut Ertürkan şöyle konuştu:  “Dedem Ali Rıza Altınşeker, işyerini 19. Yüzyılın sonlarında açmış. Altınşeker Pastanesi olarak nam yapan bu dükkân 1958 yılındaki büyük Kapalı Çarşı yangında küle dönünce, ailemiz bu işi bırakmış. Bu fotoğraf karesinde dedem ve komşu işyerlerinin sahipleri görülüyor. Karede ayrıca o dönemde dedemin dükkânında çırak olan ve 10 yaşlarında olduğu görülen Ulus Pastanesi’nin kurucusu a Rasim Öztat’ta var. 1910 veya 1912 yılına ait olan bu fotoğraf karesini, Bursa kestane şekerini Kardelen, Yaylacık ve Cardelion markası ile dünyanın her köşesine ulaştıran İlka Şekerleme’nin bir müze gibi düzenlediği Kardelen Kültür Evi’ne bağışlıyorum. Fotoğraf karesinin burada bulunmasının Bursa tarihine katkısı olacağını düşündüm.”

OSMANLI’DA KESTANE ŞEKERİ

Bursa’da kestane şekeri imalatının Osmanlı dönemine dayandığını ifade eden Mesut Ertürkan, daha 13. yüzyılda evlerde imal edilen, Bursa kestane şekerinin zamanla şekerlemeciler tarafından da alınıp satılmaya başladığını anlattı. 19. Yüzyılın sonlarında büyük dedesi İsmail Hakkı beyin şekerleme dükkânında kestane şekeri satıldığı aile büyüklerinin anlattığını ifade eden Mesut Ertürkan, satılan kestane şekeri ve diğer şekerlemelerin namının Osmanlı Sarayına kadar ulaştığını ve sarayın büyük dedesinin dükkânından alışveriş yaptığını söyledi.

ATATÜRÜK’E KESTANE ŞEKERİ

Dedesi Ali Rıza Altınşeker’in baba mesleğini devraldığını anlatan Mesut Ertürkan, bu dükkânda çırak olarak mesleğe başlayan Rasim Öztat’ın da zamanla Bursa’nun ünlü Ulus Pastanesi’ni kurduğunu kaydetti. Rasim Öztat’ın dedesinin dükkânında imalatını öğrendiği Bursa kestane şekerini ambalajlayıp bütün ülkeye satmaya başladığını anlatan Mesut Ertürkan, “Ulus Pastanesi böylece Bursa kestane şekerini ülke çapında sevdirdi. Hatta 1928 yılında Ulus Pastanesi’nden Atatürk’e kestane şekeri gönderilmiş ve paşa bu ürünü çok beğenmiş. Bugün dedemizin mesleğini sürdüren Bursalı firmaların hepsine müteşekkirim. Ailemiz için çok anlamlı olan bu fotoğrafın Kardelen Kültür Evi’nde sergilenecek olması beni ziyadesiyle memnun edecek” dedi.

İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün de anlamlı bağışı için meslek büyükleri İsmail Hakkı Bey ve oğlu Ali Rıza Altınşeker’in torunu olan Mesut Ertürkan’a teşekkür etti. Fabrika bahçesinde özel bir mimari ile inşa ettikleri Kardelen Kültür Evi’nde başta kestane şekeri imalarında kullanılan malzemeler ve Bursa’nın yakın geçmişine ait ait fotoğrafları sergilediklerini belirten Akgün, amaçlarının gelecek kuşaklara iz bırakmak olduğunu ifade ederek, “Bu anlamlı fotoğrafı kültür evimizin en nadide köşesinde sergileyeceğiz” dedi.

KESTANE ŞEKERİNİ DÜNYAYA SEVDİRİYORUZ

Mümin Akgün, Bursa kestane şekerini dünyanın her köşesinde tanıtmak için mücadele ettiklerini, bunun için farklı ülkelerde katıldıkları fuarlarda ücretsiz kestane şekeri dağıttıklarını anlattı. Mümin Akgün, “Kardelen ve Yaylacık markaları ile Türkiye ve Ortadoğu’da Cardelion markası ile de Avrupa ve Amerika’da satış yapıyoruz. Bursa kestane şekerini Fransa’nın eski Cumhurbaşkanlarından Hollande görevdeyken kendisine ikram ettik ve ürünümüzü çok beğendi. Ünlü tenisçi Maria Sharapova’ya da Bursa Kestane şekeri ikram ettik. Katıldığımız yurt dışı fuarlarda binlerce ürünü ziyaretçi ve fuar katılımcılarına ikram ediyoruz. Bu sayede Bursa kestane şekerini tüm dünyaya tanıtıp sevdirmek için gayret ediyoruz” dedi.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İSABETLİ OLDU

Mümin Akgün, kısa süre önce Bursa kestane şekerinin Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Tescili alması ile bu ürünün Bursa’ya ait olduğunun tüm dünyaya ilan edildiğini de belirterek, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Meslek Komitesinde görev alarak bu konuda yaptıkları mücadelenin olumlu sonuçlandığını söyledi. Akgün, “Çok yakında Avrupa’da da Coğrafi İşaret Tescili yapılacak. Bu konuda çaba harcayan BTSO’nun ilgili meslek komitesindeki arkadaşlarıma ve BTSO yönetimine de ayrıca teşekkür ederim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.