Dolar 32,5601
Euro 34,8680
Altın 2.425,68
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 25°C
Az Bulutlu
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 23°C
Cts 19°C
Paz 20°C

BSMMMO’dan “KDV ve ÖTV Uygulamalarında Güncel Düzenlemeler” semineri

BSMMMO’dan “KDV ve ÖTV Uygulamalarında Güncel Düzenlemeler” semineri
9 Ekim 2020 17:23
353
A+
A-

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO), Maliye Bakanlığı KDV-ÖTV Şubesi eski Müdürü Kemal Oktar’ın sunumunda, ‘KDV ve ÖTV Uygulamalarında Güncel Düzenlemeler’ konulu online seminer düzenlendi.

Oda Başkanı Doğan Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen seminer, Vergi Mevzuatı Komisyonu Başkanı Melahat Üner’in açılış sunumu ile başladı. Açılışta konuşan Oda Başkanı Doğan Yılmaz, pandemi nedeniyle online seminerlerin artık hayatımızın bir parçası haline geldiğini ve meslek mensupları olarak dijital dönüşüme uyum sağladıklarını dile getirerek, sözü sunumunu gerçekleştirmek üzere Maliye Bakanlığı KDV-ÖTV Şubesi eski Müdürü Kemal Oktar’a bıraktı.

KDV’NİN AYRIMCI UYGULAMALARI VAR

31 Temmuz – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında indirimli KDV oranına tabi olan hizmetler hakkında bilgi vererek sunumuna başlayan Kemal Oktar, “31 Temmuz 2020 tarihli ve 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş, otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti için yüzde 8 olan KDV oranı, 31 Temmuz 2020 – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yüzde 1 olarak uygulanacaktır. Öte yandan; gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler ile birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda verilen yeme-içme hizmetleri için yüzde 18 olan KDV oranı, bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç, yüzde 8 olarak uygulanacak” diyerek, şunları söyledi: “Görüldüğü üzere; yemek yediğiniz yer ödeyeceğiniz KDV açısından önemli. Canınız kuru fasulye çekti diyelim. Gidip de birinci sınıf bir lokantada yerseniz yüzde 8 oranında KDV ödemeniz gerekiyorken, ikinci sınıf bir lokantada yerseniz bu tarihler arasında yüzde 1 oranında KDV ödemeniz gerekecek. KDV’nin böyle ayrımcı vergilemeye çanak tutan uygulamaları var gerçekten.”

EVİNİ BOYAYANA YÜZDE 8, APARTMANI BOYAYANA YÜZDE 18 KDV

Oktar sözlerini şöyle sürdürdü: “İş yeri kiralamasında da yine bu tarihler arasında yüzde 8 KDV oranı uygulanması öngörüldü. Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler, terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri halı ve kilim yıkama hizmetleri, bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı, evde kullanılan elektrikli cihazların, tüketici elektroniği ürünlerinin, ısıtma ürünlerinin, ev ve bahçe gereçlerinin, mobilyaların ve ev döşemelerinin, bilgisayarların, telefon, faks gibi iletişim araç ve gereçlerinin, müzik aletlerinin, çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri, motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı, yolcu taşımacılığı hizmetleri ile  süs bitkileri ile çiçek teslimleri, hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri de indirimli yani yüzde 8 KDV oranı ile uygulanacak. Bu tarihlerde; evinizi boya badana yaptırırsanız yüzde 8, apartmanınızı boya badana yaptırırsanız yüzde 18 oranında KDV uygulanacak. Şimdilik yıl sonu olarak görünen bu indirimli oranlar, pandemi bitene kadar da devam edebilir. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Pandemi bitse, oranlar böyle kalsa güzel olurdu.”

Üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu, 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için yüzde 8 olan KDV oranının da yüzde 1 olarak uygulanacağını söyleyen Kemal Oktar, “Faturası ne zaman düzenlenirse düzenlensin, 1 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında yüzde 1 oranı uygulanacaktır. Fazla tahsilatlar iade edilecektir. Veliler ile okul idaresi arasında ihtilafların yaşanması da muhtemeldir” dedi.

ONLAR SATIYOR MALİYE 3 KATI KAZANIYOR

Kemal Oktar, sunumunun ikinci bölümünde ise ÖTV düzenlemeleri konusunda bilgi verdi.

Binek otomobillerinin vergi oranları ile oran belirlemesine ilişkin matrah tutarlarında artış yapıldığını kaydeden Oktar, “Yurt dışında arabayı üreten firma kazanıyor, onu Türkiye’ye ithal eden kazanıyor, distribütör kazanıyor, bayi kazanıyor. Bunların hepsi 100 kazanıyorsa; Maliye’de ÖTV, KDV’nin de matrahına girdiğinden bundan yüzde 277 kazanıyor. Bu o kadar güzel bir ticaret ki onlar sattıkça, Maliye 3 katı kadar para kazanıyor. Bazı tüketici dernekleri böylesine bir vergileme sistemi olmaz diyerek dava açtılar ama davanın sonucunu hep birlikte göreceğiz” dedi.

SİGARANIN YÜZDE 88’İ VERGİ

Konuşmasında, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde maktu ÖTV artışı konusuna da değinen Oktar, şöyle konuştu: “Her yılın 3 Ocak ve 3 Temmuz’u bu mamulleri kullananların not alması gereken tarihlerdir. Çünkü bu tarihlerde alkollü içkiler ile tütün mamullerinde uygulanan maktu vergiler artar. ÖTV Kanununun 12. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, alkollü içecekler ve tütün mamullerindeki maktu ve asgari maktu vergi tutarları, 3 Temmuz 2020 tarihinden itibaren TUİK tarafından belirlenen üretici fiyat endeksindeki son altı aylık artış oranı olan yüzde 6,89 oranında artarak uygulanmaya başlanmıştır. Sigaralarda vergi yükü yüzde 88’lere geldi. Yani sigaranın yüzde 88’i vergi. Türkiye’de yılda 5 milyar paket sigara tüketiliyor. Her bir sigara tüttüren vatandaşın, devlete ne kadar katkı yaptığı ortada.” Online seminer, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.