Dolar 32,5655
Euro 34,7624
Altın 2.488,33
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Az Bulutlu
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C

BOSİAD Başkanı normalleşme tarihini açıkladı

BOSİAD Başkanı normalleşme tarihini açıkladı
26 Nisan 2020 13:55
381
A+
A-

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, mesleki ve teknik liseli gençlerle video konferansta buluştu. Çağan ayrıca Coronavirüs salgının hafifleyip fabrikaların tam gaz yola devam edecekleri takvimi açıkladı.

‘Güçlü Türkiye için Mesleki Eğitim’ başlığı altında 2019 yılını mesleki eğitimde farkındalık yılı ilan eden Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), COVID-19 salgını sürecinde tüm öğrenciler gibi sokağa çıkmaları kısıtlanan nitelikli iş gücünün en önemli aktörlerinden meslek liseli gençleri de unutmadı.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, yüzyılın felaketi ile dünya, ülke ve kent ekonomisinin olumsuz etkilendiği, bu dönemde evde kalma fedakârlığı gösteren mesleki ve teknik liseli gençlerle bir video konferans gerçekleştirerek ‘Bizim için önemlisiniz’ mesajını tekrarlayarak moral verdi.

ONLINE BULUŞMA

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol sonrası BOSİAD’ın himayesi altına giren Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde içindeki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrencilerin evlerine online ortamda konuk olan Çağan, her durumda mesleki eğitimin ve gençlerin yanında olacaklarını söyledi.

BURSA OSB’DE İŞLER YÜZDE 60 GERİLEDİ

Öğrencilerle görüşmesinin başında COVID-19 pandemisi ve ekonomiye etkilerini değerlendiren Rasim Çağan, Çin’de başlayan salgının çok kısa zaman içinde dünyaya yayılarak bütün ülkeleri etkilediğini belirtirken, “Bu virüs bizim en büyük pazarımız olan Avrupa’yı etkileyince Avrupa’da işler durdu, orada işler durunca Türkiye’de durdu.  Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde de işler yüzde 60 düştü. Ancak bu bir geçiş dönemi ve şirketlerin tahminen 2 aylık sıkıntılı zamanı olacak. Ben bu durumun birkaç ay içinde yönetilebilecek bir kriz olduğunu düşünüyorum. Örneğin Amerika’da bir hastane yatırımından önce yapıldığı bölgedeki kapasiteye bakılır ve kapasite yeterli değilse o yatırımdan genellikle vazgeçilir. Fakat Türkiye ve Almanya gibi ülkeler sosyal devlet anlayışıyla önce halkın sağlığı ve güvenliğini düşünerek yatırımlarını gerçekleştirir. Bu yüzden yaşadığınız ülkeyle gurur duymalısınız. Mayıs ayının ortasından sonra hayatın normale dönmeye başlayacağını, fabrikaların yeniden açılacağına inanıyorum” dedi.

“ÇİN MALLARI AZ TERCİH EDİLECEK”

Krizin ardından Türkiye’nin daha fazla talep göreceğini de kaydeden Çağan, “Dünyada birçok ülke Çin’i bu krizden sorumlu tutuyor. Bu yüzden Çin malları daha az tercih edilecek, özellikle Avrupa daha çok Türkiye’ye yönelecek. İşte bu yüzden biz sanayiciler şirketlerimizi ayakta tutmak için çalışmalıyız. Siz öğrenciler de evden çıkmayarak ve derslerinize çok çalışarak görevinizi yerine getirmelisiniz” dedi.

İLETİŞİM BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRİN

Bir öğrencinin, “Mühendislik okumak için hangi üniversiteleri tercih etmeliyiz? Mutlaka İngilizce öğrenmeli miyiz?” şeklindeki sorusuna Rasim Çağan, “Okul ilk işe girişte önemlidir ama işte tutunmak ve başarılı olmak için insan ilişkilerinizi ve iletişiminizi de mutlaka güçlendirmelisiniz. İletişim kabiliyetleri öğrenilen bir şey ve erken yaşta öğrenmek çok daha kolay. İlişkilerinizi iyi tuttuğunuzda önce ailenizle, sonra çevrenizdeki insanlarla ve nihayetinde iş hayatında başarılı olursunuz. Bu sizin için altın bir bilezik olacaktır. Dünyadaki literatürü ve gelişmeleri takip etmek için İngilizce bilmek gerekiyor. Televizyonlardaki altyazılı filmleri ve programları mutlaka izleyin” dedi.

Rasim Çağan, mesleki eğitimin gelişimi noktasında Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirdikleri burs, staj, istihdamda öncelik gibi çalışmaların, hayat normale döndükten sonra kaldığı yerden devam edeceğini de açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.