Dolar 32,5410
Euro 34,9121
Altın 2.423,55
BİST 9.709,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 19°C

Bekârın yaşam maliyeti 3 bin 572 lira

Bekârın yaşam maliyeti 3 bin 572 lira
28 Ağustos 2021 12:56
254
A+
A-

Kontrol edilemeyen enflasyon, dar ve sabit gelirlilerin, açlık riskini ve yoksulluğunu giderek artırıyor. Türk-İş, ‘Ağustos 2021 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ağustos ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 2 bin 926 lira 72 kuruş oldu.

Gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise ağustos ayında 9 bin 533 lira 28 kuruş, bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 572 lira 79 kuruş olarak kaydedildi.

Araştırmada, halen yürürlükte olan aylık net 2 bin 825 lira 90 kuruş asgari ücretin yine açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekildi. Ayrıca asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 573 lira arasındaki fark bu ay itibarıyla 747 lira olarak hesaplandı. Türk-İş tarafından yapılan açıklamada şu değerlendirme yapıldı: “Başta gıda maddeleri olmak üzere, zorunlu harcamalara yönelik mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarını doğrudan etkilemektedir.

Enflasyondaki gelişmeler özellikle ücret/maaş gelirlerindeki artışların da temel gerekçesi olmaktadır. Uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların önceliği ‘insana yakışır yaşam şartları’ sağlamak, bu yolla adaletsizliği ortadan kaldırarak refahı daha geniş kesimlere yaygınlaştırmaktır. Türk-İş tarafından 34 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan, bu alanda öncü ve diğer çalışmalara örnek olan ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırması, ücretli çalışanların ‘geçim şartlarını’ ortaya koyan önemli bir çalışma olmaya devam etmektedir. Çoğu zaman ücret geliri seviyesi ile yapılması zorunlu harcama tutarı arasındaki fark, çalışanların içinde bulunduğu geçim şartlarını açıkça ortaya koymaktadır.”

GIDA HARCAMASI BİR AYDA 23 LİRA ARTTI

Türk-İş araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması geçen aya göre 23 lira, yıl başına göre 337 lira ve geçen yıla göre 543 lira arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı ise aylık 76 lira, sekiz aylık bin 97 lira ve yıllık bin 769 lira tutarında yükseldi.

Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim ise Ağustos 2021 itibariyle şu şekilde gelişti:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında artış gösterdi. Yılın ilk sekiz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 13,0 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 22,78 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,06 olarak hesaplandı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.