Dolar 32,5118
Euro 34,9465
Altın 2.435,40
BİST 9.787,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bebeklerde gaz sancısı sancı yaratabilir

Bebeklerde gaz sancısı sancı yaratabilir
7 Ağustos 2020 11:26
352
A+
A-

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu,  gaz sancısı olarak ifade edilen infantil kolikin her üç çocuktan birisinde görüldüğünü söylerken, ihmal edilmemesini önerdi.

Bebeklerdeki gaz sancısının 3 haftalıktan itibaren başlayabildiğini ve zaman zaman 1 yaşına kadar devam ettiğini belirten Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu, “infantil kolik, bir sebep olmaksızın 3-5 dakika süren ataklar halinde, özellikle akşam saatlerinde görülen ani, aşırı tiz ağlamalar şeklindedir. Bebek sakinken ani tiz bir çığlık atarak susturulamaz bir şekilde ağlamaya başlar. Akabinde bacaklarını karnına çeker, yüzü kızarır, kendini ve ellerini sıkar saatlerce susturulamaz şekilde ağlar. Bu ağlamalar çoğunlukla gaz çıkartıncaya kadar sürer” dedi.

HASTALIK DEĞİL AMA TAKİP EDİLMELİ

Gaz sancısının bir hastalık olmamasına rağmen dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu, “Burada dikkat edilecek husus kolik ağrısını taklit edecek ciddi hastalıklar olabilir. Bu nedenle bu durumun gaz sancısı olduğuna, altında başka bir neden olup olmadığına ilgili hekiminiz karar vermelidir. Bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal olması, fiziki muayenede bir sorunla karşılaşılmaması yani doktorunuzun başka bir hastalık olmadığına karar vermesi en önemli tanı kriteridir. Altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, yoksa gaz sancısına yönelik rahatlatıcı önerilerde bulunulur” şeklinde konuştu.

 İŞTE ÖNERİLER

Bebeklerde gaz sancısına karşı önerilerde de buluna Özel MEDICABIL Hastanesi Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Süleyman Alioğlu şunları söyledi: “Çocuk doğru pozisyonda emzirilmelidir, anne sütü ile beslenme döneminde annenin bitkisel çay (rezene, anason vb) tüketmesi bebeği rahatlacı olabilir, gaz sancısı sırasında bebeğin karnına, vücuduna yumuşak masajlar uygulanabilir. Bu arada anne stresten, sigara ve gaz yapıcı besinlerden uzak durmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.