Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
BİST 9.065,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 27°C
Az Bulutlu
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 19°C

BALKANTÜRKSİAD üyelerine ‘kaygı’ eğitimi

BALKANTÜRKSİAD üyelerine ‘kaygı’ eğitimi
7 Mayıs 2020 15:06
385
A+
A-

Psikolog Şeyma Kama, Coronavirüs sürecinde kafein kullanımının kaygıyı artırdığına dikkat çekti.

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), COVID-19 pandemisi nedeniyle online ortamda yaptığı Akademi toplantılarına bir yenisini daha ekledi. Balkantürk Akademi Başkanı Şehzan Seçen’in moderatörlüğünde Instagramda canlı olarak gerçekleşen yayının konuğu Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama oldu. Pandemiden dolayı herkesin evlere kapandığı bu günlerde, kaygı bozukluklarının ve ev içi çatışmaların arttığını vurgulayan Kama, önemli konulara değindi.

TAKINTILAR TAVAN YAPTI

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama şunları söyledi: “Bu süreç; kaygı bozukluklarının, somatizasyon bozukluklarının yani bedenimizde açıklanamayan ağrıların arttığı, çatışmaların hiç olmadığı kadar çok olduğu ve takıntılı olan kişilerin de takıntılarının tavan yaptığı bir dönem. İnsan, belirsiz güvensiz durumlarda bu kaygıları yaşayabiliyor.” Evde kalmaya alışkın olmadığımız için sürekli yiyecek ve içecek tükettiğimizin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama, “Sık tükettiklerimiz arasında kafein en dikkat çeken madde. Kafein zaten kaygıyı arttırıyor. Kafeini normal seviyeden fazla aldığımız zaman zaten kaygımızı tetikleyen bir ortamda olduğumuz için bu kaygının iki kat yaşanması kaçınılmaz oluyor. O yüzden her şeyde olduğu gibi kafein tüketimini de azaltmalıyız” dedi.

ZAMAN PLANLAMASI

Kama şöyle devam etti, “Hayatımızın belki de çoğu döneminde bulamayacağımız kadar çok zamanı bulduk. Ve bunu üretkenlik için kullanmak gerekiyor. Bunu bize zararlı olan bir şeye çevirmemek lazım. Zaman planlaması çok önemli. Bu planlamanın içine fiziksel ve zihinsel sağlığımıza iyi gelecek bir takım aktiviteler eklersek çok daha iyi olur. Bilgisayar açık, telefon açık, televizyon açık, tüm gün bunlarla vakit geçiriyoruz. Çok fazla dış uyarıya da maruz kalıyoruz. Teknolojiyi zaman planının içerisine dahil ederek faydalı bir şekilde kullanmalıyız. Çünkü tüm düzenin bozulması fiziksel ve ruhsal sıkıntılar doğurabilir.”

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama sözlerini şöyle noktaladı: “Daha önce olmadığı kadar sürekli evde kaldığımızdan dolayı hane içerisinde bir takım çatışmalar arttı. Çünkü iletişim kurmaya başladık ve iletişimin olduğu yerde çatışma olur. Burada çatışmayı nereye taşıdığımız önemli. Çözmeye odaklı değil de kaçmaya odaklı davranıyoruz. Çatışmaları çözme odaklı davranmalıyız eğer çözemiyorsak da uzmanından yardım almalıyız.”

“Süreci iyi yönetmemiz gerekiyor”

Balkantürk Akademi Başkanı Şehzan Seçen de, Uzman Klinik Psikolog Şeyma Kama’ya katılımı için teşekkür etti. Akademi olarak online toplantılara devam edeceklerini açıklayan Seçen, pandemi sürecinin herkes için zor olduğunu ifade  etti.

Seçen, “Kaygıların arttığı bir dönemden geçiyoruz. Herkesin sağlıkla ve işle ilgili endişeleri var. Yaşam düzenimiz bozuldu. Tüm bunlar ister istemez herkesi kaygılandırıyor. Biz de bu süreçte konunun uzmanına danışarak sürece dair bir takım tüyolar almak, biraz da moral bulmak istedik. Pandemi maalesef bu döneme denk geldi. Hepimiz bunu yaşamak zorundayız şu an için yapacak bir şeyimiz yok. Kurallara uyup geçmesini bekleyeceğiz ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.