Dolar 49,5776
Euro 55,7111
Altın 6.590,22
BİST 11.430,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Çok Bulutlu
Bursa
19°C
Çok Bulutlu
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 22°C

Avrupa Doğalgaz Fiyatlarındaki Artış

Avrupa Doğalgaz Fiyatlarındaki Artış
20 Ekim 2026 14:52
24
A+
A-

Avrupa genelinde doğalgaz fiyatları, özellikle enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle hızla yükselmeye devam ediyor. Bu yükseliş, kasım vadeli işlem kontratlarında megavatsaat başına fiyatların 89,74 euroyu aşmasıyla kendini gösterdi. Bu seviyeler, Aralık 2022’den bu yana görülen en yüksek rakamlar arasında yer alıyor.

Avrupa’nın en büyük doğalgaz ticaret merkezlerinden biri olan Hollanda merkezli TTF’deki fiyatlar, dün kapanışta 88,04 euro seviyesine ulaşmıştı. Bölgedeki tanker saldırıları ve Hürmüz Boğazı’nda devam eden deniz taşımacılığı sorunları, özellikle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzını olumsuz etkiliyor. Bu şartlar altında, arz güvenliği endişeleri giderek artıyor ve fiyatlandırmaları yukarı yönlü zorluyor.

Depolardaki mevcut stok seviyeleri, geçen yıla kıyasla düşük kalmaya devam ediyor. Birlik ülkelerindeki doğalgaz depolarının doluluk oranı %74,58 seviyesine inmiş durumda; bu oran, geçtiğimiz yıl aynı dönemde %85 civarındaydı. Bu durum, özellikle kış aylarına girerken tüketimin artmasıyla birlikte, stokların yeterliliği konusunda endişeleri artırıyor. Bu nedenle, piyasalarda fiyat baskısı devam ediyor.





Hürmüz Boğazı’ndaki deniz taşımacılığına ilişkin sorunlar, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ve Orta Doğu’dan gelen LNG arzındaki azalmalar, küresel LNG piyasasında ciddi sıkışıklıklara neden oluyor. Son saldırılar ve İran’ın karşılık verme girişimleri, bölgedeki LNG üretim tesislerine zarar vererek arzı kısıtlıyor. Katar ve BAE gibi ülkelerden sevkiyatlar yapılsa da, bu sevkiyatların küresel arz dengesinde önemli bir etkisi olmadığını gösteriyor. Özellikle, Hürmüz Boğazı’ndaki aksamalar nedeniyle LNG akışları, savaş öncesinde kaydedilen seviyelerin %80 altında seyrediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.