Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 29°C
Çar 23°C
Per 22°C

Avrupa Birliği ülkelerinde aşı sertifikası dönemi!

Avrupa Birliği ülkelerinde aşı sertifikası dönemi!
21 Mayıs 2021 17:55
271
A+
A-

2019 yılının sonunda Çin’de ortaya çıkan ve ardından da tüm dünyaya yayılıp bir pandemiye dönüşen koronavirüs salgınında beş aydır süren aşılama çalışmaları sonucunda bazı ülkelerde kısmi normalleşme dönemi başladı. 1 Temmuz’dan itibaren üye ülkelerde COVID Sertifikası dönemi başlıyor. Buna göre her ülke kendi belirleyeceği listelerdeki aşılardan yaptıran yolcuları topraklarına kabul edecek.

Bu süreçte aşılama çalışmalarına hız veren Avrupa Birliği ülkeleri de yaz döneminin ortalarına gelindiğinde aşılamada büyük bir aşama kaydetmeyi hedefliyor. Devam eden aşılama çalışmalarının yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri yeni dönemde ülkeler arası seyahatlerin nasıl gerçekleştirileceği konusunda da bir mutabakata vardı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 1 Temmuz’dan itibaren üye ülkelerde Kovid Sertifikası dönemi başlıyor. Buna göre her ülke kendi belirleyeceği listelerdeki aşılardan yaptıran yolcuları topraklarına kabul edecek.

Dünyayı bir buçuk yıldır derinden etkileyen ve her ülkede ana gündem maddesi haline gelen koronavirüs salgınında yavaş yavaş yeni döneme geçiş hazırlığı yapılıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’dakiler başta olmak üzere çok sayıda ülke aşılama çalışmalarına hız vermiş durumda.

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre bugüne kadar dünya genelinde başlangıcından bu yana 166 milyon koronavirüs vakası tespit edilmiş durumda. 3 milyon 430 binden fazla insan bu dönemde koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti. Milyonlarca insanın iyileşme süreci ise devam ediyor.

2020 yaz sezonunu ortalama %95’lere varan düşüşlerle kapatan turizm ve taşımacılık sektörü 2021 sezonu için aşılama çalışmalarının artış göstermesiyle geleceğe daha fazla umutla bakmaya başlamış durumda. Bir süredir konuşulan yeni normalde seyahatlerin akıbetinin ne olacağına dair somut bilgiler de gelmeye başladı.

2020 ‘nin Mart ayından itibaren dünya genelinde pek çok ülke ya tam manasıyla sınırlarını kapatmış durumda ya da sınırlı sayıda ziyaretçiyi belli koşulları karşılamaları karşılığında kabul etmekte. Bir süredir bazı ülkeler her iki doz aşısını yaptırdığını gösteren belgeyi ibraz eden yolcuları karantina olmaksızın ülkelerine kabul etmekte.

Bu süreçte pek çok ülke uluslararası yolculuklarda ortalama on günlük bir karantina sürecini şart koşmakta. Üstelik bu seçenek halihazırda pek çok ülke için makul bir uygulama olarak kabul görmekte. Zira pek çok ülke karantina şartı dahi olmaksızın seyahatleri askıya almış durumda.

Avrupa Birliği özellikle yolcu hareketliliğin en yoğun olduğu dönem olarak bilinen yaz aylarında hem kısıtlamaları kaldırmak hem de belli bir seviyeye düşürülen yeni koronavirüs vakalarının yeniden artış trendine girmemesi adına birliğe üye tüm ülkelerin onayladığı ve içerisinde yer alacağı bir düzenlemeyi ilân etti.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun önerdiği düzenleme için bir süredir yoğun bir müzakere süreci yürütülüyordu. 27 üye ülkesi bulunan Avrupa Birliği kimi üye devletlerin bir süredir halihazırda uyguladığı bazı kuralları geliştirip birliğin standart kuralları haline getirdi.

BBC Türkçe’de yer alan bir habere göre Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yaşayanlar 1 Temmuz’dan itibaren koronavirüse karşı aşılandıklarını gösteren bir sertifikayla AB içinde sorunsuz bir biçimde tıpkı eskiden olduğu gibi seyahat edebilecek. Bu da bir nevi Schengen rejimine dönüş olarak da kabul edilmekte.

Aşı sertifikasına sahip yolcular dışında testlerinin negatif çıktığını ya da son altı ay içerisinde Kovid-19 geçirdikleri için kanlarında antikor oluştuğunu gösteren bir sertifikayı ibraz eden yolcular da Avrupa Birliği içinde sorunsuz bir biçimde seyahat edebilecek. Diledikleri AB ülkelerine gidebilecek.

Avrupa Birliği’ne üye tüm devletlerin temsilcileri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından yürütülen görüşmeler dün akşam itibarıyla tam bir mutabakatla sonuçlandı ve karar tüm kamuoyu ile paylaşıldı. Üye devletlerin aldığı karar 1 Temmuz’dan itibaren geçerlilik kazanacak.

Bu doğrultada Avrupa Birliği ülkeleri sınırları içinde yaşayan kişilerin kısıtlamalardan etkilenmeden rahat ve sağlık açısından güvenli bir biçimde seyahat edebilmesini sağlayacak olan “Kovid-19 Seyahat Sertifikası” 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Karar üye ülkeler açısından bağlılık taşıyıcı bir durumda.

Akıllı telefonlardaki QR kodu ya da kağıt bir belgeden oluşan Kovid-19 Seyahat Sertifikası’nda, yolcunun aşılama durumu, o ana kadar kaç doz aşının uygulandığı, son 6 ayda enfeksiyon geçirilmesi sonucu kanda bağışıklık oluştuğu ya da son 72 saatte yapılan koronavirüs testinin negatif çıktığına ilişkin bilgiler yer alacak.

Tüm yolcuların ibraz etmeleri gereken Kovid-19 Seyahat Sertifikası’nın geçerlilik süresi ise 12 ay olarak belirlendi. Bu da aksi bir açıklama yapılana kadar seyahat etmeyi düşünen yolcuların her yıl mutlaka aşı sertifikalarını yenilemeleri zorunluluğunu da beraberinde getiriyor.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından daha önce onaylanan Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarını ortak karar çerçevesinde geçerli kabul edeceklerini açıklamış durumdalar. Bu noktada ise akıllara diğer aşıların akıbetinin ne olacağı geliyor.

Avrupa Birliği resmi mercilerinden yapılan açıklamalara göre Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onay verdiği dışındaki aşılar için insiyatif üye ülkeleri kendi alacakları karara bırakıldı. Bu da Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson dışında bir aşı yaptıran yolcuların da seyahat edebileceği anlamına geliyor. Tabii bu noktada ülkelerin yapacağı açıklamalar da önemli.

Örneğin Sputnik V aşısının yaygın bir biçimde uygulandığı Macaristan’ın vatandaşları bir diğer Avrupa Birliği ülkesi olan Hollanda tarafından kabul edilmeyecek. Öte yandan tek doz aşı yaptırmış yolcular da bu süreçte seyahat edebilecek.

Bu süreçte Avrupa Birliği ülkeleri salgını önlemek amacıyla gelen yolcuları beş günlük bir karantinaya tabi tutabilme hakkına da sahip olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.