Atacama Çölü’nde Erken Çiçeklenme Hareketi
Copiapó çevresinde kayda geçen ilk filizlenmeler, Atacama Çölü’nde bu yıl beklenenden önce başlayan nadir bir canlanmanın işareti oldu. Bölge yılda ortalama yalnızca 2 mm yağış alırken, uzun süreli kuraklığa uyumlu bitkiler ilk yağmur damlalarıyla hızla uyanıyor.
Toprakta on yıllarca canlı kalabilen tohumlar, uygun nem koşullarıyla bir anda çiçek açıyor ve çölü renkli bir manzaraya dönüştürüyor. Uydu verileri 1981’den bu yana birçok büyük çiçeklenme tespit etti; son yıllarda bu olayların sıklaşması dikkat çekiyor.
Etkenler ve Son Dönem Gözlemleri
Çiçeklenmelerin başlıca tetikleyicisi, El Niño gibi Pasifik kaynaklı ısınma döngüleri. Okyanus yüzeyinin ısınması artan buharlaşma anlamına geliyor ve sonuçta Şili’nin kuzeyine olağanüstü yağışlar düşebiliyor. Son yıllarda 2015, 2017, 2022, 2024 ve 2025’te görülen art arda çiçeklenmeler, atmosferik değişimlerin etkisini gösteriyor.
Bazı yıllarda aynı alan içinde iki kez çiçek açılması gibi sıra dışı olaylar da kaydedildi; bu durum, deniz suyu sıcaklıklarındaki büyük oynamalarla bağlantılı görünüyor.
Ekosistem ve Koruma
Uygun sıcaklık ve nem dengesi sağlandığında, 200’den fazla yerel çiçek türü bir arada topraktan yüzeye çıkabiliyor. Ancak bu canlılık kırılgan; Şili yönetimi, bitki örtüsünü korumak için 570 km²’lik bir milli park alanı tesis etti.
Bilim insanları, çölün en kuru bölgelerindeki yağış düzeninin artık tarihsel normların dışında seyrettiğini vurguluyor. Bu döngüsel yeşerme, küresel atmosferik değişimlerin yerel etkilerinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Erken başlayan canlanma sezonu, tohumların yeni döngüye hazırlanıp yeniden derin uykuya çekilmesiyle sona erecek; ancak son yıllardaki sıklık, uzun vadeli iklimsel izlemeyi zorunlu kılıyor.