Dolar 32,4757
Euro 34,9765
Altın 2.433,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 20°C

Bronoskopi hem tanı hem tedavi

Bronoskopi hem tanı hem tedavi
29 Ocak 2021 23:59
747
A+
A-

Özel Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, Bronkoskopinin solunum yollarını incelemek için vazgeçilmez bir yöntem olduğuna dikkat çekti.

Bronkoskopi, solunum yollarının ağızdan veya burundan girilen ışıklı bir alet yardımıyla görüntüleme yöntemidir. Bronkoskopinin solunum yollarını incelemek için vazgeçilmez bir işlem olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, bu yöntem sayesinde solunum yollarının, bronşların ve akciğerlerin detaylı bir şekilde incelenebileceğine dikkat çekti.

Bronkoskopi sayesinde çeşitli akciğer hastalıklarının da teşhis edilebileceğine dikkat çeken Cengiz, “Bronkoskop aleti esnek yapıda olan bir fiber optik malzemeden oluşur, ışık kaynağı ve bir kamerası vardır” dedi.

TANI VE YEDAVİ AMAÇLI

Bronkoskopinin diğer tanı yöntemler ile çözülemeyen kronik solunum yolu rahatsızlıkların varlığında yapıldığını belirten Özel Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, “Bronkoskopi hem tanı hem de tedavi amaçlı yapılır. İşlem sırasında gerek görülürse örnek alınarak tanı konulur” diye konuştu.

Bronkoskopi işlemi hakkında açıklamalarda bulunan Cengiz, “Uygulama sırasında burun ve boğaza lokal anestezi etkisi yaratan bir sprey sıkılır. Akabinde cihaz burun bölgesine yerleştirilip boğazdan geçerek bronşlara ulaşmaktadır. Gerek görüldüğü taktirde bronkoskopa takılan fırça ve iğne yardımıyla olası tümörlerden biyopsi alınabilir. Bunlara ek olarak hücreleri toplamak amacıyla bronşiyal yıkama adında bir uygulama gerçekleştirilebilir. Bu işlem esnasında solunum yollarına tuzlu su çözeltisi püskürtülür ve yüzeydeki hücreler mikroskop yardımıyla incelenmek üzere toplanır” dedi.

HASTALIĞIN ÇEŞİTLERİ

Bronkoskopi solunum yolu hastalıklarında yapıldığını belirten Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz şöyle devam etti: “Bronkoskopi akciğer hastalıkları, tümör çeşitleri, kronik öksürük ve enfeksiyon şüphesi bulunan hastalara uygulanır. Ayrıca, daralmış bir havayolu belirtisi görüldüğünde veya anormal bir göğüs röntgeni mevcut ise bronkoskop uygulaması tercih edilir.”

 ACİL DURUMDA UYGULANMAZ 

Bronkoskopi uygulamasının acil durumların getirdiği şartlar dışında yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz şöyle devam etti: “Hastanın hayati riski bulunmuyorsa, işlemden önce en az 4-6 saat aç olması gerekmektedir. Kişinin hastalık durumuna bağlı olarak Bronkoskopi lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi yardımıyla gerçekleşmektedir ve işlem sırasında hiçbir ağrı söz konusu olmamaktadır.”

YAŞ SINIRLAMASI YOK

Bronkoskopi uygulamasında yaş sınırının olmadığını belirten Özel Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arzu Ertem Cengiz, “Bronkoskopi normal akciğer filmi ve tomografiye göre çok daha detaylı görüntü sağlamaktadır ve her yaş grubunda uygulanabilir. Biz de hastanemizde Bronkoskopi işlemini titizlikle uyguluyor, hastalarımızın sağlığına kavuşması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.