Dolar 32,6905
Euro 34,8057
Altın 2.506,32
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 25°C

Corona eken, yokluk biçer

Corona eken, yokluk biçer
7 Nisan 2020 15:58 | Son Güncellenme: 7 Nisan 2020 15:59
897
A+
A-

BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen, Coronavirüs süresince küresel gıda ticaretinde ortaya çıkan aksaklıkların, günlük yaşamı etkileyeceğini söyledi.

Tüm dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan Coronavirüs(COVID-19) salgını birçok iş kolunu olduğu gibi, gıda sektörünü de derinden etkiledi. İnsanların hastalığa yakalanmamak ve salgını yaymamak için evde kalıp, sosyal izolasyon uyguladığı bu dönemde, yaşamlarımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz temel unsurların başında ise gıda geliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemlere rağmen yanlış bilgilendirmeler ve paylaşımlardan dolayı köy yerlerinde yaşayan tarım işçilerinin çalıştırılmasında güçlükler yaşandığına dikkat çeken Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen, “Tam da ekim zamanının yaşandığı bu dönemde ortaya çıkan bu tip söylentiler, önümüzdeki dönem yaş meyve ve sebze temininde sıkıntılara sebebiyet verecektir” dedi.

DESTEK MİKTARLARI ARTIRILMALI

Mazot ve gübre masraflarının da çitçiyi bu dönemde ekim yapmamaya ittiğini ifade eden Şen, “Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan beklentimiz Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) karşılığı destek miktarlarını artırması yönündedir. Tarım ve gıda ürünleri ile girdilerin üretimi, işlemesi ve dağıtımı stratejik alanlardır. Bunların öncelikli olduğu artık görülmelidir. Fide, fidan gibi çoğaltma materyallerinin, kullanılacak girdilerin üretim ve dağıtımı için gerekli planlamaların ivedilikle yapılması, önümüzdeki aylarda yeterli ve makul fiyatlı tarım ve gıda ürünü bulabilmemiz için zorunludur” diye konuştu.

EKİM ZAMANI KAÇIRILMAMALI

Tarımda etkin bir planlama ve koordinasyonun sağlanması gerektiğinin altını çizen BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen, “Tarım, ekolojiye dayanan ve uygulamalarının doğaya bağlı bir takvime göre yapılması gereken sistemdir. Tohum ekim zamanını kaçırdığınızda ürün elde edemez ve tüm sezonu kaçırırsınız. Eğer yeterli yem üretmiyorsanız, mevcut hayvan varlığınız da yavaş yavaş elden çıkar. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, zor günlerden geçtiğimiz bu dönemde, çiftçilerimizin sağlıklı bir çevrede, sağlıklı ürünler üretmeleri yönünde desteklenmeleri şarttır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.