Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Çok Bulutlu
Bursa
16°C
Çok Bulutlu
Cts 15°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 11°C

“2025’te Bursa sporla şahlanacak”

“2025’te Bursa sporla şahlanacak”
7 Kasım 2024 16:46 | Son Güncellenme: 7 Kasım 2024 17:51
776
A+
A-

İkbal TURAN(ÖZEL RÖPORTAJ)
Bursa, sporun ve kültürel mirasın buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Bunun için de Gökay Azak kolları sıvadı.

Bursa’nın spor dünyasına yön veren ve engelli bireyler için umut dolu projelere öncülük eden bir isim Gökay Azak. Türk sporuna kazandırdığı başarılarla tanınıyor. Geçmişte,  Zihinsel Engelliler Federasyonu Kayak Milli Takımı  olarak  kazandığı Uluslararası  madalyalarla hafızalardaki yerini koruyor. Olimpiyatlarda Türk takımıyla elde ettiği başarı,  yetenekli ve sağlam bir altyapıya sahip  olduğunun en büyük göstergesi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı  Mustafa Bozbey tarafından, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na atanan Gökay Azak, Bursa için büyük bir şans. Bulunduğu makamı hak ediyor. Makamında bir araya geldiğimiz Gökay Azak’ın kariyer yolculuğunu ve Bursa için gerçekleştireceği ilham verici projelerini konuştuk.  “Bursa Maratonu”, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Spor Şenlikleri” ise onlardan sadece ikisi

1-Bize biraz kendinizden bahseder misiniz, Gökay Azak kimdir?

Rize doğumluyum, Çamlıhemşinliyim. 1984 yılında Bursa’ya geldik babamla. Babam da Hoca İlyas ilköğretim okulunun müdürlüğünden  emekli oldu 1987 yılında . Ben Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’ne girince , babam dedi ki “bir kişilik yer açılsın  ben emekli oluyorum. sen devam et” dedi. 2001 yılında Uludağ Üniversitesinden mezun oldum beden eğitimi bölümünden . Sonrasında Nilüfer belediyesinde Mustafa Bozbey’in desteğiyle çalışmaya başladım. Nilüfer Belediyespor’un kurucusuyum. Şimdi de burdayız.

2-Gençlik ve Spor Hizmetleri alanında kariyer yapmaya nasıl karar verdiniz?

Beden Eğitimi bölümü bölümü okuyunca hayat da bizi o tarafa götürdü işin açıkçası. Belediyede başlayıp spor kulübüyle devam edince bir anda kendinizi yönetici pozisyonunda buldunuz. Antrenör veya öğretmen pozisyonda buldunuz. Başkan da çok destek verdi o konuda. Kulübü çok büyüttük. Siz de biliyorsunuz Nilüfer Belediyespor Kulübü Türkiye’de sayılan kulüpler arasında . Bir anda süreç öyle devam etti.

3-Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı olarak ana sorumluluklarınız nelerdir?

İki tane spor müdürlüğümüz var bizim. Birisi Spor İşleri Şube Müdürlüğü, diğeri Gençlik İşleri Şube Müdürlüğü. Ana sorumluluk, Bursa halkına sportif anlamda   hizmet etmek. Bize bağlı 41 tane spor tesisimiz var. Spor organizasyonları yaparak Bursa halkını hareket ettirme planımız var. Bursa halkını, başkanımızın da desteğiyle Bursa halkını buluşturmak var.  Bir yandan gençlik faaliyetleri yapıyoruz, gençlik kampları yapıyoruz. Gençlerimizi Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasıyla buluşturuyoruz. Geziler düzenlerken, spor tarafında ise kulüplerimize destek oluyoruz. Sahalar yapıyoruz. Onların sportif anlamda halka hizmet etmesi için destek oluyoruz. Alanımız çok geniş. Tüm Bursa il sınırları . Bursa hem dağa hem de denize küsmüş bir kent. Maalesef ortada kalmış. Biz de bunu hareket ettirmek istiyoruz .Değerlerimizi ortaya çıkarmak istiyoruz. Elimizdeki elektronikleri bir kenara  bıraktırıp sağlıklı yaşam için, çocukların daha sağlıklı düşünebilmeleri için buradayız.

4-Yönettiğiniz önemli projeler veya programlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aslında bunlar gizli  ama söyleyeyim sorun yok yılbaşı da yaklaşıyor. 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle başkanımızın belirlediği ekiplerle yaptığı projelerle, kendi bütçemizle yolumuza çıkıyoruz. Seçimden sonraki bu süreçte kendimizi buraya adapte ettik. Alanları öğrendik ve sonrasında dedik ki 2025 yılında bir organizasyon patlaması yapalım. Faaliyet patlaması yapalım. En büyük projelerden bir tanesi Nilüfer Belediyesi zamanında yapmış olduğum ve benim başlattığım “Uluslararası Nilüfer Belediyesi Spor Şenliklerini” , Bursa Uluslararası Spor Festivali yapmak. 17 ilçede 200, 250 bin öğrenciye ulaşmak. Sağ olsun gençlik spor il müdürümüz, biz onay yazısı göndermiştik onayını da aldık. Çocuklar çok zevk alıyor bu organizasyonlardan. Şubat ayında başlatıp mayıs ayının sonunda bitireceğiz. İki tane ulusal bayram olan 23 Nisan ve 19 Mayıs’ı içine alıyor. Bir diğer projemiz, Bu sene Uludağ’ın isminin verilişinin 100. yıl dönümü. Keşiş dağından Uludağ ismine geçişinin 100. yılda 1000 tane kırsal kesimdeki çocuğumuzu kayakla buluşturacağız. Milli Eğitim’den onayımızı da aldık. Milli Eğitim il müdürümüze de teşekkür ediyoruz.  Herkesin hayali olan Uludağ’ı onlarla buluşturacağız. Kırsal kesimde ve dezavantajlı çocukları kapsıyor projemiz. İlçe milli eğitim müdürlüklerinden yardım alacağız. Kriterlerimizi sunacağız.  Her ilçeye  kontenjan ayırdık. Çocukları okullarından alacağız, Harmancık da olabilir, Orhaneli de olabilir. Yemeklerini , kayak kıyafetlerini hocalarını  belirleyip 2 saat temel eğitimlerini aldırıp geri göndereceğiz.

5- Bu görevde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?

Büyükşehir’i hiç bilmiyorduk. Tesislerimiz çok kötüydü. Zamanında müdahale edilmemesi tesislerin bakımını zorlaştırdı. Bir yandan  onunla uğraşıyoruz. Geldiğim gibi üç dört tane tesisi yeniledim. Vatandaşın memnuniyeti gülümsemesi daha çok arttı.  İlk müdahale ettiğim tesis Mihraplı tenis kortları. Vahim durumdaydı. 2 tane kort atıl durumdaydı, depo halindeydi. Göreve başlar başlamaz ekipleri çağırdım ve “Burayı komple yeniliyorsunuz”  dedim. Yaklaşık 2 haftalık bir süreçte bütün kortları aktif hale getirdik ve boyattık. Ve Bursa’nın ilk Pickleball sahasını yaptık 4 kortlu şampiyonasını da yaptık. Seçimden önce Şahin Başol Tesisi’nin lodostan çatısı uçmuştu. Havuzunu kullanamıyoruz. Çelik konstrüksiyona çevirmemiz lazım, sabit olması lazım. 41 tane tesis var. Hepsine sırasıyla müdahale edeceğiz. Dediğim gibi zamanında yapılmayan müdahaleler bizi zora soktu. Ama şikayet için burada değiliz. Yapacağız. Şahin Başol Yüzme Havuzu’nun üzerini kapatıyoruz. Sabit hale getireceğiz ve diğer tesislere de devam edeceğiz.

6-Önümüzdeki yıllar için dairenizin ana hedefleri neler? Bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Nisandan itibaren  2025-2029 dönemi için biz stratejik planımızı  belirledik. Hareket eden bir Bursa yaratacağız. Hayalimiz burasıydı, hayalimizin ilk aşamasını aldık, bunda başkanımızın  çok  büyük desteği vardı , hepimizin hayaliydi. Benim hayal ettiğim her şeyi gerçekleştirme gibi bir huyum var . Beni herkes bilir. Gece uyumam bütün tesisleri dolaşırım. Gece 23.00 telefonla grup toplantısı yaparım.  Çok güzel işler yapacağız. Bursa’yı selamsız şehir olmaktan kurtaracağız. Neden selamsız şehir? İzmir-İstanbul otobanı yapıldı ya. İnsanlar Bursa’ya uğramadan geçip gidiyor. Türkiye’nin tarihi ve kültürel anlamındaki en önemli kentlerinden bir tanesi. Edirne, İstanbul ve Bursa. Ama Bursa üvey evlat olmuş . Ben öyle görüyorum. Bundan sonra atacağımız imza projelerle, herkes selam verir hale gelecek.

7-Gençlerle nasıl iletişim kuruyorsunuz? Onların spor ve etkinliklere  katılımını teşvik etmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bizim ‘gençlik kulübü’ diye Instagram uygulamamız var. Yaklaşık 100 bin takipçimiz var.  Gençlerin istekleri doğrultusunda biz iş yapıyoruz. Gençler ne istiyor ise biz onu yapıyoruz. Aslında bizler emlakçıyız. Vatandaşın kendisinin yapamadığı işleri biz onlara (gençlere ) yaptırıyoruz.  Ben hep öyle bakıyorum.  Vergiyi veriyorlar yapamıyorlar gerçekten. Biz burada aracıyız. Hizmet aracısıyız. Gençlere diyoruz ki ne istiyorsunuz? Doğa yürüyüşü,  hemen doğa yürüyüşü yapıyoruz. Ne yapmak istiyorsunuz diye sorduk en son dediler ki, Serbest balıkçılık yarışması.  Gemlik Belediyesi ile görüşüp organize ediyoruz.  Gençler bu ülkenin geleceği.

Screenshot

8-Son zamanlarda topluma sağladığınız olumlu etkiler veya başarı hikayelerinden bahsedebilir misiniz?

Kendimi anlatamam. Bursa’daki spor camiası beni iyi tanır. Bende yok yok. Buraya atandığımda bütün arkadaşların dediği doğru yerdesin Hak ettiğin yerdesin. O da onların güzel bakışı. Buraya geldik bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

9-Gerçekleştirmeyi planladığınız, sizi heyecanlandıran bir proje ya da etkinlik var mı?

Çok projelerimiz var 2025 de 100 proje var. Seneye bu zamanlar Bursa’da ilk kez Bursa Maratonu yapacağız. 42 kilometre 168 metre. Atletizm Federasyonu’yla görüşüyoruz. Parkurunu çıkaracağız. Nasıl İstanbul’da Avrasya Maratonu varsa, biz de Bursa Maratonu yapacağız. Bursa eski günlerine gelecek . Adı “Gölyazı’dan Cumalıkızık’a” da  olabilir. Ama isim henüz netleşmedi.

10-Sizce spor ve gençlik programları neden toplum için bu kadar önemli?

Sağlık için önemli. Spor yapan insan sağlıklı insandır. Sağlıklı insan doğru düşünen insandır.  Ben öyle bakıyorum. Atatürk’ün veciz bir sözü var ya “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” diye. Bence herkes spor yapmak zorunda. Evinize giderken, üçüncü kattaki dairenize asansör yerine mutlaka merdivenle çıkın. Spor yapmıyorsak sağlığımız tehlike altında demektir.

11-Spor yöneticiliği veya topluma hizmet alanında kariyer yapmak isteyen gençlere ne tavsiyelerde bulunursunuz?

Hayallerinden vazgeçmesinler. Şöyle düşünmesinler. Ben çok okudum, bu paraya çalışmam, daha iyi yerde olmam lazım demesinler. Kimse tepeye bir anda gelmiyor. İşin mutfağından gelip, tırnaklarınızla kazıya kazıya, basamakları sağlam çıka çıka hareket ederlerse emin olun sonunda mutlaka bir yere gelecekler.

12-Sizin de engelli projeleriyle imza attığınız başarılar ortada. BBSK Yüzme Antrenörü Çetin Arslan’da Gürsu Yüzme Havuzu’nda başarılı adımlar atıyor.  Projeye destek verecek misiniz?

-Kulübümüz bu konuda çok hassas. BBSK Kulüp Başkanı Muhammet Aydın ve Kulüp Müdürü Mesut Öztürk, bu konu üzerinde önemle duruyorlar.  Projeyi daha da  büyüteceğiz.  Çetin hocamı biliyorum, tanıyorum da. Önemli bir görev üstleniyor. İmkanlar biraz büyüsün, onun projesini daha da geliştireceğiz. Herkese dokunacağız açıkçası.  Dokunmadığınız insan sizin değildir.  Eğitim fakültesinde okurken gönüllü olarak engelli okulları seçtim.  Stajımı , Nilüfer İş Okulu’nda yaptım. Herkes her an  engelli olabilir.  Engellilerle çalışma süreci benim düşünceme daha çok değer kattı. Uzun yıllar özel organizasyon olimpiyatlarında görev aldım. Bursa da engellilerde kayağı başlattık.  2005 yılında Kayseri de  Türkiye şampiyonası düzenledik 118 çocukla.  Bunlardan 4 tanesi  Japonya’da  düzenlenen kış oyunlarında 4 altın 3 gümüş bir bronz madalya alıp  geri döndük. Ben o zaman baş antrenördüm. Engelliler bizim için vazgeçilmez. Herkes her an engelli olabilir.

https://youtube.com/shorts/76cZOQJRthI?feature=share

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.