Dolar 42,3286
Euro 49,1330
Altın 5.523,93
BİST 10.565,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 20°C
Per 21°C

Vekillerden Acil Çağrı! Bursa’da Kritik Eşik Aşıldı

Vekillerden Acil Çağrı! Bursa’da Kritik Eşik Aşıldı
17 Kasım 2025 13:39
5
A+
A-

Bursa’nın Kestel ve Gürsu ilçelerinde sabahın erken saatlerinde sanayi tesislerinden yükselen yoğun duman, hava kirliliğini kritik seviyelere taşıdı. CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Hasan Öztürk bölgeyi yerinde inceleyerek, filtrelerin çalıştırılmadığını ve Bursalıların sağlığının hiçe sayıldığını belirterek yetkililere derhal müdahale çağrısı yaptı. Bursa–Ankara Yolu boyunca kilometrelerce uzanan gri hava tabakası, hem bölge sakinlerinde hem de çevre sağlığı uzmanlarında ciddi kaygı yarattı.

Son yıllarda artan sanayi faaliyetleri ve yetersiz denetim, özellikle Kestel–Gürsu hattında hava kalitesini düşürürken, meteorolojik durgunlukla birleşen sanayi bacalarındaki filtre ihlalleri yoğun bir duman tabakasının ovaya çökmesine neden oluyor. CHP’li vekiller durumu “insan sağlığını tehdit eden boyut” olarak nitelendirdi. Kayışoğlu, “Ankara’ya giderken kilometreler boyunca sanayi bacalarından çıkan yoğun dumanları gördük. Filtrelerin çalıştırılmadığı çok net. Bu sadece çevre kirliliği değil, doğrudan insan sağlığına yönelik bir tehdit. Denetimler acilen artırılmalı, Bursalıların sağlığı korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hasan Öztürk ise, Barakfakih’in sabah saatlerinde tamamen duman altında olduğunu belirterek, “Bacalardan çıkan yoğun dumanın altında kalan mahalle görünmez hâle gelmişti. Filtrelerin çalışmadığı apaçık ortada. Bu manzara sadece çevre sorunu değil, yaşamı tehdit eden bir tehlikedir” dedi ve ilgili bakanlıklar, Bursa Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, meslek odaları ve sanayi temsilcilerini acil denetime çağırdı.

Bölge halkı, evlerde yoğun duman kokusu, çocuklarda artan solunum yolu şikayetleri, açık hava sporlarının yapılamaması, sabah saatlerinde görüş mesafesinin düşmesi ve araçların üzerini kısa sürede kaplayan is tabakası gibi sorunlarla karşı karşıya. Bir vatandaş, “Cama çıkıp nefes alamıyoruz. Çocuklarımız okula giderken dumanın içinden geçiyor” diyerek durumu özetledi.

Çevre sağlığı uzmanları, sanayi bölgelerinde filtrelerin çalıştırılmamasının uzun vadede ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Partikül madde (PM10 ve PM2.5) solunumu, kronik akciğer hastalıkları, çocuk ve yaşlılarda bağışıklık sisteminin zayıflaması, kansere yol açabilen kimyasal maruziyet ve kalp-damar hastalıklarında artış uzmanların öngördüğü sonuçlar arasında yer alıyor.

CHP’li vekiller Kayışoğlu ve Öztürk, hem yerelde hem Ankara’da konunun takipçisi olacaklarını belirterek, “Sanayi tesisleri filtrelerini çalıştırmıyorsa, bunun adı ihmal değil, halk sağlığını hiçe saymaktır. Bursa’nın nefesi kesiliyor. Bu sorunu görmezden gelmek hiçbir kamu kurumunun hakkı değildir” ifadeleriyle yetkililere net bir uyarıda bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.