Osmanlı başkentleri Osmangazi’de buluştu

Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Osmanlı Başkentleri Osmangazi’de Buluşuyor” programında, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı iki önemli şehir olan Bursa ve Bilecik arasındaki tarihi dostluk bağları yeniden pekiştirildi.
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleşen etkinlik, Osmangazi Belediyesi, Bilecik Belediyesi, Bursa Bilecikliler Derneği ve Osmangazi Kent Konseyi iş birliğinde düzenlendi. Programa; Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Bursa Büyükşehir Başkanvekili Zafer Milli, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bilecik İl Başkanı Ali Özdemir, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Osmangazi Kent Konseyi Genel Sekreteri Mutlu Çınar, Bursa Bilecikliler Derneği Başkanı Erdoğan Mısırlı, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Başkan Aydın: “Bursa ve Bilecik’in tarihsel yolculuğuna şahitlik ediyoruz”
Program öncesinde konuklara Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni gezdiren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, müzenin sanatsal ve teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmasında ise Bursa’nın fethinin 699. yılına dikkat çeken Başkan Aydın, “20 yıldır Osmangazi Belediyesi olarak fetih kutlamalarını sürdürüyoruz. Sempozyum, fetih yürüyüşü, köy düğünü, rahvan at koşusu ve tarihi kent koşusu gibi etkinliklerle fetih coşkusunu tüm şehre yayıyoruz,” dedi.
Bursa’nın 23 yıl süren kuşatmanın ardından kan dökülmeden fethedildiğini hatırlatan Aydın, “Atalarımızın hoşgörü, barış ve adalet anlayışını bugüne taşımaya gayret ediyoruz. 11 Eylül 1922’deki kurtuluşun kahramanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve dağ müfrezemizi de rahmetle anıyorum,” ifadelerini kullandı.
Başkan Subaşı: “Bilecik’te doğan kıvılcım Bursa’da büyüdü”
Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ise Bursa ve Bilecik’in tarih boyunca birbirine bağlı iki kadim şehir olduğuna dikkat çekerek, “Osman Gazi’nin cesareti, Şeyh Edebali’nin bilgeliğiyle şekillenen bu topraklar bir inancın ve yaşam biçiminin temelini attı. Kısa sürede bu yürüyüş Bursa’da büyüyerek büyük bir çınara dönüştü,” dedi.
Subaşı, konuşmasında Cumhuriyet’in bu kadim mirası halk iradesiyle taçlandırdığını belirterek, “Yeni tarihsel sorumluluğumuzu demokrasi, eşitlik, çevre duyarlılığı ve sanatla birleştiriyoruz. Bu buluşmanın en kıymetli yönü, geçmişten gelen köprünün geleceğe yönelik ortak projelere dönüşmesidir,” şeklinde konuştu.
Program, Bursa Bilecikliler Derneği’nin katkılarıyla düzenlenmiş olup, iki şehir arasındaki dayanışmanın ve iş birliğinin güçlenmesine katkı sağladı.