Dolar 38,4191
Euro 43,6605
Altın 4.139,14
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Çok Bulutlu
Bursa
19°C
Çok Bulutlu
Cum 22°C
Cts 18°C
Paz 16°C
Pts 15°C

Osmangazi’den Kansersiz Yaşam Söyleşisi

Osmangazi’den Kansersiz Yaşam Söyleşisi
21 Nisan 2025 10:32
1
A+
A-

Osmangazi Belediyesi, Medicana Bursa Hastanesi iş birliğiyle düzenlediği “Kendi Hikayeni Kansersiz Yaz” söyleşisi ile kanser hastalığına dikkat çekti. Söyleşide, kansere yakalanmamak için alınması gereken önlemler, tedavi sürecinde izlenecek yollar ve farkındalık oluşturacak bilgiler paylaşıldı.

Söyleşiye, Medicana Bursa Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. İbrahim Yıldırım, Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Dr. Sevcan Yaman, kanseri yenmiş olan Sevgi Uyumaz Türk ve Bursa Kanserle Savaş Derneği Sosyal Komite Başkanı Nermin Özkurt konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Sevda Kurul’un üstlendiği etkinlikte, kanserle mücadele konusunda değerli bilgiler sunuldu.

“Her Gün 2 Kilometre Yürüyüş, Kanser Riskini Azaltıyor”

Dr. İbrahim Yıldırım, kanserin nedenleri ve korunma yolları hakkında yaptığı açıklamada, şeker hastalarının onkolojik rahatsızlıklara yakalanma oranının 4 ila 10 kat fazla olduğuna dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam tarzının önemini vurguladı. Yıldırım, “Her gün 2 kilometrelik tempolu yürüyüş; meme kanseri riskini %18, prostat ve kalınbağırsak kanseri riskini ise %12 oranında azaltıyor. Ofis çalışanlarının da her 20 dakikada bir kalkıp hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“Erken Uyku, Kanserden Koruyor”

Kanserden korunmada basit alışkanlıkların büyük rol oynadığını belirten Dr. Yıldırım, “Gece 22.00 – 05.00 saatleri arasında salgılanan melatonin hormonu, kansere karşı koruyucudur. Bu nedenle 23.00’ten önce uyumak bağışıklık sistemini güçlendirir. D vitamini eksikliği de önemli bir risk faktörü; düzeyin 80’in üzerinde olması gerekiyor. Ayrıca, cam şişe kullanımını tercih etmeli, plastikten kaçınmalıyız” şeklinde konuştu.

“Belediyelerin Çalışmaları Kansere Karşı Koruyucu Rol Üstleniyor”

Osmangazi Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Dr. Sevcan Yaman ise, belediyelerin kanserle mücadelede dolaylı ama etkili bir rol üstlendiğini ifade etti. Yaman, “Kentte yeşil alanların artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi, yürüyüş alanlarının oluşturulması gibi çalışmalar, kanserden korunmada önemli. Belediyemiz, kadınlara yönelik kanser tarama ve sağlıklı yaşam eğitimleri veriyor. Ayrıca, tarama zamanı gelen kadınların ulaşımını da sağlıyoruz” dedi.

“Doğru Hekim, Hızlı İyileşmenin Anahtarı”

Meme kanserini yenmiş olan Sevgi Uyumaz Türk ise yaşadığı süreci anlatarak, “İki göğsümde de farklı özelliklere sahip kitleler vardı. Doğru hekime ulaşmak, tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemli. Aile ve çevre desteği, bu süreçte moral açısından büyük fark yaratıyor” diye konuştu.

“Moral ve Motivasyon Tedavinin En Büyük Desteği”

Bursa Kanserle Savaş Derneği Sosyal Komite Başkanı Nermin Özkurt da, dernek olarak hasta ve hasta yakınlarına destek verdiklerini belirterek, “Ziyaretlerle yanlarında olduğumuzu hissettiriyoruz. Moral ve motivasyon, tedavi sürecinde en büyük ilaçtır. Özellikle çocuk hastalar için psikoterapi ve oyun terapileriyle destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

Programın sonunda Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Bakır Taşer, konuşmacılara çiçek takdim ederek teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.