Osmangazi’den Bilim Seferberliği

Osmangazi Belediyesi’nin, ilçede yaşayan vatandaşları bilimle buluşturmak amacıyla Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü (BAAK) iş birliğiyle düzenlediği Osmangazi Bilim Buluşmalarının 10’uncusu Gündoğdu Köyünde gerçekleştirildi.
Her ay farklı bir bilimsel tema ile vatandaşları bilimin farklı yönleriyle tanıştıran Osmangazi Belediyesi, bu ayki etkinliğini “Dünya Işık Günü” temasıyla düzenledi. Gündoğdu Köyü’nde gerçekleştirilen buluşmada, bilim eğitimi uzmanları ve amatör astronomlar katılımcılara ışığın insan yaşamındaki önemi, bilim ve teknolojideki yeri ile ışığın farklı boyutlarını anlattı.
Etkinlik kapsamında, ışığın aydınlık ve karanlık yönlerine dikkat çekilerek, katılımcıların bu unsurların hayatlarındaki etkisini fark etmeleri sağlandı. Anlatımların ardından uzay temalı müzik eşliğinde teleskoplarla Jüpiter, Mars ve çift yıldız gözlemi yapıldı.
“Işık Hayatımızı Zenginleştiriyor”
Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Başkanı Cem Özkan, her ay farklı temalarla düzenlenen buluşmaların amacını şu sözlerle aktardı:
“Osmangazi Belediyesi ile son bir yıldır her ay farklı bilimsel temalarda halk bilim buluşmaları ve köylerde köy bilim buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Amacımız, köydeki insanları popüler bilimle tanıştırmak, kentten gelen insanları ise kırsalda bilimle buluşturmak. Bu ayki temamız ‘Dünya Işık Günü’ oldu. Işığın insan yaşamındaki önemini, bilim ve teknolojideki yerini anlattık. Ayrıca şehirlerde bilinçsiz ışık kullanımıyla oluşan ışık kirliliğine dikkat çektik. Etkinlikte ışık kirliliği ölçümleri yaparak bu sorunu somut şekilde katılımcılara gösterdik. Gecenin sonunda teleskoplarımızla gezegen gözlemleri gerçekleştirdik.”
“Işığın İnsanlık Tarihindeki Yolculuğunu Konuştuk”
Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay ise etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Işık teknolojileri üzerine çalışıyorum ve bu bilgileri topluma nasıl aktarabileceğimizi araştırıyorum. Bugün burada ışığı daha yakından tanımak için bir araya geldik. Işık, 21. yüzyılın en önemli teknolojik kaynaklarından biri. Tıpkı 19. yüzyılın buharla, 20. yüzyılın elektrikle şekillendiği gibi, 21. yüzyıl da ışıkla şekillenecektir. Işığın tarihsel süreçte insanlık üzerindeki etkilerini ve günümüzdeki önemini konuştuk. Bu organizasyonu gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi’ne ve BAAK Kulübü’ne teşekkür ediyorum.”
Etkinlik Anısına Hediye Takdim Edildi
Etkinliğin sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma Görevlisi Azize Malay’a günün anısına hediye takdim etti.