OGM’den Kaçak Kesimlere Karşı 7/24 Koruma
Kış koşullarıyla birlikte artış gösteren kaçak ağaç kesimi ve orman emvali kaçakçılığına karşı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) denetimlerini sıklaştırdı. Binlerce orman muhafaza memuru, mobil ve sabit kontrol noktaları ile yapay zekâ destekli sistemler, yeşil vatanı gece gündüz koruyor.
Kış aylarında artan izinsiz ağaç kesimi ve orman emvali kaçakçılığına karşı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) çok katmanlı bir koruma modeliyle sahadaki denetimlerini artırdı. Türkiye genelinde görev yapan binlerce orman muhafaza memuru, mobil kontrol noktaları ve teknolojik izleme sistemleriyle orman suçlarına karşı etkin mücadele yürütülüyor.
OGM, başta izinsiz kesimler ve kaçak nakliye olmak üzere insan kaynaklı tehditlere karşı oluşturduğu toplu koruma ve hassas alan koruma ekipleri ile suç yoğunluğu yüksek bölgelerde 7/24 görev yapıyor.
“Yeşil Vatan’ı 7 Gün 24 Saat Koruyoruz”
Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, ormanların korunmasının Türkiye ormancılık politikalarının temel önceliği olduğunu vurguladı. Karacabey,
“OGM olarak ülke genelinde 30 Orman Bölge Müdürlüğü, 283 Orman İşletme Müdürlüğü ve 2 bin 157 Orman İşletme Şefliğimizle güçlü bir teşkilat yapısına sahibiz. Sahada görev yapan 21 hassas alan koruma ekibi ve 2 bin 196 toplu koruma ekibimizle ormanlarımızı 7 gün 24 saat esasına göre koruyoruz” dedi.
2025 yılı itibarıyla ormanların yasa dışı müdahalelere karşı korunmasının 6 bin 640 kadrolu ve 1.169 sözleşmeli olmak üzere toplam 7 bin 809 Orman Muhafaza Memuru tarafından yürütüldüğünü belirten Karacabey,
“Yeşil Vatan’ı korumak için hem insan gücümüzü hem de teknolojik altyapımızı her geçen gün daha da güçlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Son beş yıllık verilerin, denetimlerin etkisiyle orman suçlarında yüzde 80’den fazla azalma sağlandığını ortaya koyduğunu aktaran Karacabey, 2025 yılında devreye alınan ‘Yeşile Dokun’ mobil uygulaması ile vatandaşların da bu mücadeleye aktif katkı sunduğunu belirtti.
Mobil ve Sabit Kontrol Noktalarında Yoğun Denetim
OGM, orman suçlarıyla mücadelede denetim ağını genişleterek Türkiye genelinde kurulan mobil kontrol noktalarında denetimlerini aralıksız sürdürüyor.
2025 yılı içinde bu noktalarda 17 bin 414 araç denetlenirken, usulsüzlük tespit edilen 89 araca yasal işlem uygulandı. Ayrıca 81 ilde, sabit polis ve jandarma kontrol noktaları ile karayolları denetim istasyonlarında da eş zamanlı kontroller gerçekleştiriliyor.
ORİKEM ve Yapay Zekâ Destekli Koruma
Orman Genel Müdürlüğü, teknolojiyi sahaya entegre eden uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. 2017 yılında hayata geçirilen ORİKEM (Ormanları İzleme, Koruma ve Entegre Müdahale Projesi) kapsamında yapay zekâ destekli izleme sistemleri kullanılıyor.
2025 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelindeki orman alanlarında 3 bin 150 fotokapan aktif olarak görev yapıyor. Bu sistemler sayesinde bugüne kadar 136 orman suçu olayına anında müdahale edildi.