NEDEN IRGANDI…
Dünyada dört çarşılı köprüden biri olan Bursa ırgandı köprüsü yerli yabancı turitslerin yoğun ilgisini görmekte.
Köprü hakkında farklı rivayetler okusakta, duysakta bilinen asıl gerçek, o tarihlerde köprü üzerinde ticaret amaçlı açılan ve ipek tüccarlarının satış yaptıkları dükkanlardan oluşan çarşı amaçlı kurulduğudur.
Bilmeyenler için…
Köprünün IRGANDI ismini nasıl aldığını sizlere bilgilendirmek istedim.
Biliyorsunuz köprü Gökdere üzerinde kurulmuş bir yapı. Uludağ’dan gelen çok gür akan su gökdere köprüsünü sallarmış o günkü dil telaffüzü ile insanlar suyun şiddetli akması ile sallanan köprüye sallandık değilde ırgalandık demeleri ile köprünün adı Irgandı olarak kalmış ve günümüzde de ırgandı ismini kullanmaktayız.
Afetler sonrası
Geçmiş dönemlerdeki depremlerde ve doğal afetlerden sonra çeşitli badireler atlatıp kullanılamaz durumlara düşmüş olsa da,ayakta kalmayı başarmış her seferinde tadilatlar görerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Yazımın başlangıcında da belirttiğim gibi.
Avrupa’da dört çarşılı köprüden biri olan IRGANDI köprüsü tarihimizdeki ticaret anlayışımızı gösteren, bölgeye prestij katan yerli yabancı ziyaretçileri ağırlayan güzel mimarisi ile Bursa turizmine katkı sağlayan önemli bir yapı ecdadımızdan kalan kültürel mirasımız olarak yer alıyor.
Gereken yapıldı
Atıl duruma düştüğünde gerekli müdahale ile dükkanlara el atan üzerinde restore edilerek yeni halini kültür ve sanat üzerine hizmet verecek esnafların işletmesine sunan, geçmiş dönem belediye başkanlarını tebrik ve takdir ediyor minnetle anıyorum.
Resimler değerini anlatıyor
Haberimin içersinde serpiştireceğim resimler ile köprünün turizm ve ticaret adına ne kadar fayda sağladığını yerli yabancı turistler tarafından ne kadar ilgi gördüğünü göreceksiniz.
Diyorum ki…
Bursamızın eşsiz güzelliğini korumak tarihine sahip çıkmak, kadim şehrimizin geçmişine gönülden saygı göstermek,vefa duymak, başlıca görevimiz olmalı.