Kadın Sağlığı Osmangazi’de Mercek Altında

Osmangazi’de yaşayan kadınların sağlık okuryazarlığının artırılması, bilinç düzeylerinin geliştirilmesi ve farkındalık kazanmaları amacıyla Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından “Kadın Sağlığı Paneli” düzenlendi.
Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde gerçekleşen panele katılan kadınlar, menopoz dönemi ve öncesinde karşılaştıkları sağlık sorunlarıyla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda Uzman Diyetisyen ve Fizyoterapist Sümeyye Şükran Özkeleş ile Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Serra Sezer’den bilgi aldı.
“Fermente ürünler menopoz döneminde iltihaplanmayı azaltır”
Panelde konuşan Uzman Diyetisyen ve Fizyoterapist Sümeyye Şükran Özkeleş, menopoz döneminde sağlıklı yaşamın önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Menopoz döneminde kadınların akol, süt, hormonlu gıdalar, rafine şeker, beyaz ekmek ve basit karbonhidratlardan uzak durması gerekiyor. Pelvik taban problemleri, idrar kaçırma gibi konularda fizyoterapi ve beslenme açısından neler yapılabileceğini anlattık. Bu kapsamda saha çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Kadınlara, pelvik taban egzersizlerini nasıl uygulayabileceklerini, günlük hayatta beslenmeye dair nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve karşılaştıkları sorunlarla nasıl başa çıkabileceklerini aktardık.
Kafein ve baharatın fazla tüketimi, idrar kaçırmayı tetikleyebilir. Bu dönemde iltihaplanmayı azaltmak için fermente ürünler tüketilmeli, fitoöstrojen içeren besinler tercih edilmeli. Üzüm, yeşil çay, zencefil ve zerdeçal gibi iltihap önleyici gıdalarla sağlıklı protein ve omega-3 alımı artırılmalı. Ayrıca kemik sağlığı için egzersiz yapılmalı, vitamin ve mineral takviyeleri düzenli olarak alınmalı.”
“Sağlık okuryazarlığı seviyesi çok düşük”
Osmangazi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Baysal da panelin açılışında yaptığı konuşmada, her ay bir seminer düzenlediklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Her ayın üçüncü Cumartesi günü genişletilmiş toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda kadınlara yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Ülkemizde sağlık okuryazarlığı genel olarak çok düşük seviyede. Kadınların sağlığa erişiminde de çeşitli zorluklar yaşanıyor. Bu nedenle, koruyucu sağlık çalışmaları kapsamında bu tür etkinlikleri düzenliyoruz. Kadın sağlığı çalışma grubumuzda doktorlar, hemşireler ve sosyal hizmet uzmanları yer alıyor. Hem kamuya yönelik hem de mahalle düzeyinde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.”
“Kadınların kent deneyimlerini rapor haline getireceğiz”
Kadın Meclisi olarak “Osmangazi Kadınların İzinde Şehirde Eşit Adımlar” adını verdikleri bir proje yürüttüklerini belirten Baysal, şunları söyledi:
“Kadınların kentte neye ihtiyaç duyduklarını anlayabilmek için bir saha çalışması başlattık. Belirlediğimiz 15 mahallede, 10-15 kişilik kadın gruplarıyla odak grup çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca, Bursa Tabipler Odası iş birliğiyle, bu mahallelerde görev yapan hekim, hemşire, PDR öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlarla da görüşüyoruz. Mülteci ve Roman kadınlarla da birebir görüşmeler gerçekleştiriyoruz.
Bu kapsamda yaklaşık 250 kadınla birebir görüşerek, güvenlik, yoksulluk ve kent kullanımı konularındaki deneyimlerini dinledik. Görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz verilerle bir rapor ve sosyal politika analizi hazırlayacağız. Bu raporu ilk olarak Osmangazi Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi ile paylaşacağız. Amacımız, Osmangazi’nin daha kadın dostu bir kent haline gelmesini sağlamak ve karar vericilere yol gösterecek bir sosyal politika kılavuzu oluşturmak.”