Dolar 42,2081
Euro 48,8788
Altın 5.430,71
BİST 10.924,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 20°C
Çar 14°C

Japon Uzman Bursa’da Uyardı

Japon Uzman Bursa’da Uyardı
9 Kasım 2025 09:59
5
A+
A-

Osmangazi Belediyesi’nin, YAYKOOP (Yayıncılar Kooperatifi) iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlediği Osmangazi Kitap Fuarı, kültür, sanat ve toplumsal konuları buluşturan geniş yelpazedeki etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Fuar kapsamında katılımcılarla bir araya gelen Japon Deprem Uzmanı Moriwaki Yoshinori, deprem farkındalığı üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Edebiyatın Kalbi, Osmangazi” sloganıyla hayata geçirilen Osmangazi Kitap Fuarı, altıncı gününde değerli gazeteci, yazar ve uzmanları ağırladı. Etkinliğin konuklarından biri olan Moriwaki Yoshinori, yazarı olduğu “Moriwaki’nin Deprem Rehberi” kitabı üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Yoshinori, ülkemizin gündeminde önemli bir yer tutan deprem gerçeğini ele alarak, deprem anında alınması gereken tedbirler, yaşam üçgeni ve deprem çantasının önemi hakkında bilgi verdi.

Yoshinori’den Hayat Kurtaran Öneriler

Deprem çantasında plastik yerine metal düdük bulundurulması gerektiğini vurgulayan Yoshinori, şu bilgileri paylaştı:

“Göçük altında günlerce kalındığında ve su tükendiğinde nefes almak bile zorlaşır. Bu durumlarda plastik düdükler işlevini yitirir. Oysa metal düdük, sert bir zemine vurularak bile ses çıkarabilir. Ayrıca çantada mutlaka enerjisi yüksek yiyecekler bulunmalıdır. Biz Japonya’da her an depreme hazırız. Sadece evimizde değil, çantamızda, arabamızda ve iş yerimizde de deprem çantamız vardır. Bu bizim için bir alışkanlık değil, yaşam biçimi.
Evlerimiz sağlam olsa da tedbiri elden bırakmayız. Ev içinde kolay ulaşılabilecek yerlerde su bulundururuz — sehpaların altında, koltukların yanında bile olabilir. Çünkü ne zaman, nerede yakalanacağımızı bilemeyiz. Küçük gibi görünen önlemler, hayat kurtarabilir.”

“Sındırgı’daki Depremler Bursa’yı Doğrudan Etkilemez”

Son günlerde Sındırgı ve çevresinde sık sık yaşanan depremlerin, “Bursa’da büyük bir deprem mi bekleniyor?” sorusunu gündeme getirdiğini belirten Yoshinori, bölgede 200-300 artçı sarsıntı yaşandığını ve bu hareketliliğin bir süre daha süreceğini ifade etti.

“Sındırgı’daki depremler Bursa’yı doğrudan etkilemeyecek,” diyen Yoshinori, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük deprem öncesinde o bölgede uzun yıllar sarsıcı bir deprem olmamıştı. Bu yüzden 2023’teki deprem çok yıkıcı oldu. Resmî olarak 7,4 büyüklüğünde açıklansa da, ben 7,9 civarında daha güçlü bir sarsıntı yaşandığını düşünüyorum. Deprem verileri kamuoyuyla tüm gerçekliğiyle paylaşılmalıdır.”

Konuşmasının ardından Moriwaki Yoshinori, etkinliğe katılan çocuklara kitaplarını imzalayarak hediye etti. Program sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir ve Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Özlem Bodur, hayat kurtaran bilgiler aktaran Japon deprem uzmanına teşekkür plaketi takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.