Dolar 42,6961
Euro 50,2615
Altın 5.910,66
BİST 11.456,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 10°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 12°C
Cum 12°C

Gönül Sultanı Rahmetle Anıldı

Gönül Sultanı Rahmetle Anıldı
15 Aralık 2025 20:34
2
A+
A-

Yıldırım Belediyesi, Hz. Mevlana’nın 752’inci vuslat yıl dönümü dolayısıyla Prof. Dr. Ekrem Demirli ve Bursa Türk Müziği Topluluğu’nun katılımıyla  ‘Aşıklara Şeb-i Arustur Vuslat’ adlı özel programı düzenledi.

Yıldırım Belediyesi, Hz. Mevlânâ’nın Hakk’a vuslatının 752’inci yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi. Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Ekrem Demirli’nin konuşmasıyla başlayan program, Bursa Türk Müziği Topluluğu’nun Acembuselik Mevlevi Ayin-i Şerifi ile devam etti.

‘GÖNÜL SULTANI’

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, vuslatının 752’inci yıl dönümünde insanlığın gönlünde önemli bir yer tutan Hz. Mevlana’yı bir kez daha rahmetle yâd ettiklerini ifade etti. İnsanlığın Mevlana’yı anlamaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, “Mevlana yalnızca bir mutasavvıf değil; insanı aşkla olgunlaştıran, sözü hikmetle yoğuran, gönülleri barış ve merhametle bir araya getiren bir medeniyet mimarıdır. O, ölümü bir ayrılık değil; ‘Sevgili’ye kavuşma’ olarak gören bir gönül sultanıdır. İşte bu yüzden bu gece, ‘düğün gecesi’ yani Şeb-i Arus adıyla anılır. Asırlar önce Konya’da doğan o büyük nefes, bugün Bursa’da; gönlünden gönlümüze, çağlardan çağlara uzanan bir ses olarak yaşamaya devam etmektedir. Çünkü insanı insan kılan değerleri; sevgiyi, şefkati, adaleti, cömertliği ve teslimiyeti bize en derin haliyle öğretmiştir” ifadelerini kullandı.

‘İRFAN KAYNAĞI OLMUŞTUR’

Mevlana’nın Mesnevi’sinin, bu topraklardaki kardeşlik duygusunu besleyen bir irfan kaynağı olduğunu belirten Başkan Oktay Yılmaz, “Bu coğrafyada bir medeniyet inşa edildiyse, bunda Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin, Ahmet Yesevi’nin gönüllere ektiği muhabbet tohumlarının büyük payı vardır. Bizler; savaşın değil barışın, nefretin değil sevginin, ayrışmanın değil birliğin peşinde yürüyen bir geleneğin mensuplarıyız. Bugün hala birlikte, kardeşçe ve hür bir millet olarak yaşıyorsak, bu; işte o kutlu gönül mimarlarının bıraktığı miras sayesindedir. 752 yıl geçti; ama Mevlana hala diri, hala yol gösteren bir rehber, hala insanlığın sığınacak bir liman olarak gördüğü büyük bir bilgedir. Bugün, onun öğretilerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var: Daha fazla sevgiyi, daha fazla adaleti, daha fazla merhameti hatırlamaya ihtiyacımız var. Çünkü Mevlana bize insanı, insana rağmen değil; insanla birlikte sevmeyi öğretir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.