Emeklilerin zam isyanı

TÜİK’in Mayıs 2025 TÜFE oranlarını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, “Emeklilerin harcama grubunda olmayan enflasyon sepetiyle yapılan hesap bizi temsil etmiyor” dedi.
Uludağ Şube Başkanı Pars, Türkiye Emekliler Derneği olarak altı aylık TÜFE artışına endeksli zam sisteminin değiştirilmesini savunduklarını belirterek, bu sistemin düşük aylıklı emeklileri mağdur eden bir hale dönüştüğüne dikkat çekti. Pars, “TÜİK eliyle emeklilerin açlığa ve sefalete mahkum edildiğini ifade ediyoruz. Emekli kaderine terk edilmiş, ‘yaşasın ya da ölsün’ denmiştir. TÜİK de emeklinin celladıdır” diye konuştu.
AÇLIĞA TERK EDİLDİK
Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın, Mayıs ayı enflasyonunu yüzde 3,66 ve yıllık enflasyonu yüzde 73,23 olarak açıkladığını hatırlatan Pars, “Çarşı pazar enflasyonu yüzde 50 seviyelerinde. TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, emeklileri sefalete sürüklemektedir. Alım gücü kalmayan emeklilere seyyanen iyileştirmeler yapılması gerektiğini tekrar tekrar söylüyoruz.” dedi.
Türk-İş’in Mayıs ayı sonuçlarına göre yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 25.092,26 TL olarak belirlenmiştir. Gıda harcaması ile birlikte, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapılan toplam aylık harcama tutarı ise (yoksulluk sınırı) 81.733,73 TL’ye yükselmiştir. Emeklilerin yüzde 75’inin açlık sınırının altında aylık almaya devam ettiği düşünüldüğünde, durum daha net ortaya çıkmaktadır. En düşük emekli aylığının, açlık sınırı seviyesine çıkarılması en temel talebimizdir. Eğer emekli aylıklarında iyileştirme yapılmazsa, emekli yok sayılmış, açlık ve sefaletle karşı karşıya bırakılmış oluruz” dedi.
4 KILO ET ALINMIYOR
Pars, artışların emeklilerin yaşam hakkını tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Ev kirasına bile yetmeyen emekli aylığıyla, sadece ekmek ve suyla bile yaşanamaz hale gelmiştir. Gerekli düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bayram ikramiyelerinin asgari ücrete endekslenmesi gerekiyor. 2018 yılında bin lira olan bayram ikramiyesiyle bir kurban alınabiliyordu. Ancak, bayram ikramiyesiyle artık 4 kilo et bile alınamıyor. Bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine getirildiğinde, öncelikle emeklinin ve torunlarının yüzü gülecek” ifadelerini kullandı.