Dolar 41,8035
Euro 48,5065
Altın 5.474,01
BİST 10.653,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Çok Bulutlu
Bursa
19°C
Çok Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 20°C

Deprem Bölgesinde Doğum Yapan Kadınlarda Depresyon Riskini Azaltan Yeni Destek Modeli Geliştirildi

Deprem Bölgesinde Doğum Yapan Kadınlarda Depresyon Riskini Azaltan Yeni Destek Modeli Geliştirildi
9 Ekim 2025 13:11
4
A+
A-

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, deprem bölgesinde doğum yapan kadınlar için geliştirdiği “Deprem Bölgesinde Travma Bilgili Doğum Sonu Depresyonu Önleme Programı” ile önemli bir başarıya imza attı. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında açıklanan sonuçlara göre, programa katılan kadınların depresyon riski yüzde 36’dan yüzde 4’e düşerken, stres düzeylerinde de yarı yarıya azalma gözlendi.

TÜBİTAK ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından desteklenen programa, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Antakya ve Gaziantep’te doğum yapmış 100’den fazla kadın katıldı. Program kapsamında, rutin doğum sonrası izlemler ile travma farkındalığı eğitimi verildi ve depresyona yol açan biyopsikososyal riskler tespit edilerek uygun müdahaleler uygulandı.

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, “Travmatik olaylar, annenin fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığını olumsuz etkiliyor, anne-bebek etkileşimini zorlaştırıyor ve doğum sonrası depresyon riskini artırıyor. Geliştirdiğimiz model, mevcut birinci basamak sağlık sistemine uyumlu, biyopsikososyal riskleri kapsayan ve afetlere karşı toplumsal dayanıklılığı artıran bir çözüm sunuyor” dedi.

Şimşek, modelin Sağlık Bakanlığı Doğum Sonu Bakım Yönetim Rehberi’ne entegre edilmesini ve afet bölgelerinde Sağlıklı Hayat Merkezlerinde multidisipliner ekiplerce uygulanmasını önerdi.

Araştırma, afet bölgelerinde doğum yapan kadınların ruh sağlığını korumaya ve doğum sonrası depresyon riskini anlamlı şekilde azaltmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.