Dolar 40,3791
Euro 47,0321
Altın 4.352,27
BİST 10.356,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 33°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
33°C
Hafif Yağmurlu
Cts 33°C
Paz 33°C
Pts 34°C
Sal 37°C

Bursa’ya Su Krizine Karşı Çığır Açan Öneri

Bursa’ya Su Krizine Karşı Çığır Açan Öneri
18 Temmuz 2025 11:07
2
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, kuraklık ve su kriziyle mücadelede “yer altı barajı” modeline dikkat çekti. Bursa’da yer altı barajı yapımı için 6 uygun nokta belirlediklerini açıklayan Aras, bu yöntemle sürdürülebilir su kaynaklarının oluşturulabileceğini vurguladı.

Sanayide, tarımda ve evsel kullanımda bilinçsiz su tüketimi ile yağış miktarındaki düşüş, su krizini giderek derinleştiriyor. Bu tehlikenin farkında olduklarını belirten Prof. Dr. Aras, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede yer altı barajlarının etkili ve sürdürülebilir bir çözüm sunduğunu dile getirdi.

“Yer altı barajları su güvenliğini artırır”

İklim değişikliğinin, dünya genelinde su kaynaklarının miktarını ve dağılımını ciddi biçimde etkilediğini belirten Prof. Dr. Aras, “Sıcaklık artışı, yağış rejimindeki değişiklikler ve kuraklık, su kaynaklarının azalmasına ve su stresinin artmasına neden oluyor. Bu nedenle su yönetimi stratejilerinin yeniden değerlendirilmesi ve daha sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi gerekiyor. Yer altı barajları da bu bağlamda önemli bir seçenek olarak öne çıkıyor” dedi.

“Buharlaşmayı azaltır, suyu verimli kullanır”

Yer altı barajlarının, yağış dönemlerinde suyu depolayıp kurak dönemlerde kullanım imkânı sunduğunu belirten Aras, bu sistemin buharlaşmayı minimize ederek su kaybını engellediğini ifade etti. Ayrıca bu barajların, yer altı su tabakalarını besleyerek ekosisteme de katkı sağladığını söyledi.

Ancak başarılı bir uygulama için bilinçli su yönetimi gerektiğini vurgulayan Aras, “Barajların yer seçiminden, su kalitesinin korunmasına kadar birçok faktör göz önünde bulundurulmalı. Yerel ekosistemlerin etkilenmemesi de bu sürecin önemli bir parçasıdır” dedi.

Bursa’da 6 noktada yer altı barajı yapılabilir

Prof. Dr. Aras, Bursa’da yer altı barajı için uygun olan altı farklı nokta belirlediklerini söyledi. “Akçasusurluk, Ekmekçi, Sansarak, Gündüzlü ve Kozluca bölgelerinde sulama amaçlı, Madenköy’de ise içme suyu temini için yer altı barajı yapılabilir. Bu bölgelerde muhtemel rezervuar hacimleri de hesaplandı” ifadelerini kullandı.

“Kırsal alanlar için ideal çözüm”

Yer altı barajlarının, yüzey barajlarına kıyasla daha düşük kapasiteye sahip olsa da, kırsal alanlar için son derece uygun olduğunu belirten Aras, şunları söyledi:
“Büyük yerleşim yerlerine göre daha düşük su talebi olan kırsal bölgelerde içme ve sulama suyu ihtiyacı için bu barajlar alternatif veya tamamlayıcı bir çözüm olabilir. Tarım arazilerinin sulanması ve küçük yerleşimlerin su ihtiyacının karşılanması açısından, kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak adına yer altı barajlarının hızlıca hayata geçirilmesi gerekiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.