Teknik üniversite olmanın sorumluluğuyla hareket eden Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), şehrin depreme dirençli hale gelmesi için kapsamlı çalışmalar yürütüyor.
BTÜ bünyesindeki Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen projeler kapsamında, Yıldırım ve Gemlik ilçelerinde detaylı zemin haritalama ve deprem risk analizleri gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar sayesinde sıvılaşma riski yüksek bölgeler tespit edilerek yapı güvenliğini artıracak önlemler geliştiriliyor.
Prof. Dr. Eyübhan Avcı liderliğinde yürütülen projede, zemin özellikleri, yer altı suyu, sıvılaşma potansiyeli ve olası depremde oluşacak ivme değerleri gibi kritik veriler yazılım ortamına aktarılıyor. Geliştirilen yazılım sayesinde hem belediyeler hem de vatandaşlar, ada-parsel bilgisi girerek bulunduğu alanın deprem risk derecesine ulaşabilecek. Bu uygulama, özellikle kentsel dönüşüm süreçlerinde yol gösterici olacak.
BTÜ’nün geliştirdiği bor enjeksiyonlu zemin güçlendirme yöntemi ise sıvılaşma riskine karşı umut vadediyor. Bu yöntemle, zemine enjekte edilen özel malzeme kaya benzeri bir yapıya dönüşerek sıvılaşma etkisini ortadan kaldırıyor. Gemlik Kurşunlu’daki saha uygulamalarında başarılı sonuçlar elde edildiği belirtildi.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversitenin deprem öncesi ve sonrası birçok proje yürüttüğünü belirterek, “Şehrimizin yapı stoğunun ve zemin yapısının analiz edilmesi, bor katkılı enjeksiyon malzememizin uygulamaya geçmesi, akademik kadromuzun aktif katkısıyla Bursa’yı depremlere karşı hazırlamaya devam edeceğiz” dedi.