Dolar 38,4224
Euro 43,6351
Altın 4.075,75
BİST 9.485,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 16°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Bursa’nın Zemin Röntgeni Çekiliyor

Bursa’nın Zemin Röntgeni Çekiliyor
25 Nisan 2025 10:03
3
A+
A-

Teknik üniversite olmanın sorumluluğuyla hareket eden Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), şehrin depreme dirençli hale gelmesi için kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

BTÜ bünyesindeki Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen projeler kapsamında, Yıldırım ve Gemlik ilçelerinde detaylı zemin haritalama ve deprem risk analizleri gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar sayesinde sıvılaşma riski yüksek bölgeler tespit edilerek yapı güvenliğini artıracak önlemler geliştiriliyor.

Prof. Dr. Eyübhan Avcı liderliğinde yürütülen projede, zemin özellikleri, yer altı suyu, sıvılaşma potansiyeli ve olası depremde oluşacak ivme değerleri gibi kritik veriler yazılım ortamına aktarılıyor. Geliştirilen yazılım sayesinde hem belediyeler hem de vatandaşlar, ada-parsel bilgisi girerek bulunduğu alanın deprem risk derecesine ulaşabilecek. Bu uygulama, özellikle kentsel dönüşüm süreçlerinde yol gösterici olacak.

BTÜ’nün geliştirdiği bor enjeksiyonlu zemin güçlendirme yöntemi ise sıvılaşma riskine karşı umut vadediyor. Bu yöntemle, zemine enjekte edilen özel malzeme kaya benzeri bir yapıya dönüşerek sıvılaşma etkisini ortadan kaldırıyor. Gemlik Kurşunlu’daki saha uygulamalarında başarılı sonuçlar elde edildiği belirtildi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversitenin deprem öncesi ve sonrası birçok proje yürüttüğünü belirterek, “Şehrimizin yapı stoğunun ve zemin yapısının analiz edilmesi, bor katkılı enjeksiyon malzememizin uygulamaya geçmesi, akademik kadromuzun aktif katkısıyla Bursa’yı depremlere karşı hazırlamaya devam edeceğiz” dedi.

4o
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.