Dolar 40,2751
Euro 46,7848
Altın 4.325,29
BİST 10.370,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
34°C
Parçalı Bulutlu
Per 36°C
Cum 33°C
Cts 32°C
Paz 33°C

Bursa’da Deprem Gerçeği Osmangazi Meydanı’nda Canlandı

Bursa’da Deprem Gerçeği Osmangazi Meydanı’nda Canlandı
17 Temmuz 2025 11:25
1
A+
A-

Bursa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından ilçe ilçe sürdürülen deprem simülasyon eğitimi, Osmangazi Meydanı’nda vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Deprem bilinci ve farkındalığı oluşturmak amacıyla kente özel olarak hazırlanan AFAD Simülasyon TIR’ı, Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde vatandaşlarla buluştu. TIR içerisinde verilen eğitimlerde, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı. Katılımcılar, 1999 Marmara Depremi büyüklüğünde (7.4) bir sarsıntıyı birebir deneyimleyerek “çök-kapan-tutun” hareketini uyguladı.

Eğitim öncesinde uzmanlar, katılımcılara teorik bilgiler aktardı. Ardından özel olarak tasarlanmış simülasyon TIR’ında deprem anı deneyimlendi. Eğitim boyunca masa, sandalye, koltuk gibi eşyaların yanında doğru konumlanma yöntemleri ve tahliye sonrası toplanma alanları hakkında bilgi verildi. Osmangazi Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OSAD) de çalışmalara destek verdi.

“Binalarımızın Güvenliğinden Emin Olmalıyız”

AFAD Eğitmeni Hilal Taşkın, afetlerin doğa ve insan kaynaklı olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Afetleri üç aşamada inceliyoruz: öncesi, sırası ve sonrası. En önemli aşama ise afet öncesi. Yaşadığımız yapının mühendislik hizmeti almış, sağlam bir bina olup olmadığını sorgulamalıyız. Gerekirse hasar tespiti yaptırmalıyız.”

Aile içi afet planının önemine de değinen Taşkın, “Toplanma alanımız neresi? Deprem anında çocuklarımız okuldaysa kim alacak? Bu sorulara önceden yanıt bulmalıyız. Risk analizi yaparak afet çantamızı hazır tutmalıyız,” dedi. Taşkın ayrıca, deprem sırasında sakin kalıp “çök-kapan-tutun” hareketinin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Eğitimlere Vatandaşlardan Tam Not

Simülasyona katılan vatandaşlardan Çağatay Şentürk, “Depremi gerçek gibi hissettik. Şiddeti yüksekti, oldukça heyecanlandık. Bu deneyimi herkesin yaşaması gerekiyor,” diyerek farkındalık çalışmasının önemini vurguladı. Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Bülent Akça da eğitime katılarak çalışmaya destek verdi.

15 Temmuz Salı günü başlayan eğitim programının ilk gününde yaklaşık 150 kişi katılım gösterdi. Osmangazi ilçesindeki uygulama bugün sona ererken, eğitimler 14 Ağustos’a kadar Bursa’nın farklı ilçelerinde devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.