Dolar 40,5557
Euro 47,7046
Altın 4.353,42
BİST 10.642,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 36°C
Açık
Bursa
36°C
Açık
Cts 36°C
Paz 36°C
Pts 36°C
Sal 35°C

BTÜ’den Yazılım Eğitimine Yapay Zeka Dokunuşu

BTÜ’den Yazılım Eğitimine Yapay Zeka Dokunuşu
25 Temmuz 2025 11:01
3
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), yazılım eğitimine yapay zekâ temelli yenilikçi bir yaklaşım kazandırıyor. Geliştirilen proje ile öğrencilerin kodlama sırasında gösterdiği davranışsal veriler analiz edilerek, programlama yetenekleri erken aşamada tespit edilecek.

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Musa Selman Kunduracı’nın yürütücülüğünü üstlendiği, Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin’in danışmanlığını yaptığı “Kodlama Editörü Kullanım Verileri ve Yapay Zekâ Teknikleri Kullanılarak Bireylerde Kodlama Yeteneğinin Tahmin Edilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında, öğrencilerin kodlama sırasında oluşturduğu tuş vuruşları, yazım hızı, hata düzeltme alışkanlıkları ve kod yapılandırma biçimleri gibi davranışsal veriler yapay zekâ algoritmaları ile analiz edilecek. Geliştirilen özel kodlama editörü üzerinden toplanan bu veriler, öğrencilerin yalnızca çıktıya değil, sürece dayalı performanslarına göre değerlendirilmesini sağlayacak.

Bireysel Yetenek Profilleri Oluşturulacak

Projenin yapay zekânın eğitim teknolojileriyle entegrasyonuna önemli katkı sunduğunu belirten Musa Selman Kunduracı, “Bu model, klasik sınavların ötesine geçerek öğrencilerin gerçek zamanlı kodlama davranışlarını çok boyutlu analiz ediyor ve bireysel yetenek profilleri ortaya çıkarıyor. Bu yönüyle eğitimde dijital dönüşüme katkı sunarken, aynı zamanda veri temelli karar destek sistemleri ve kişiselleştirilmiş yazılım eğitimi için bilimsel bir temel oluşturuyor” dedi.

Kunduracı, modelin aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliğiyle yaygınlaştırılabilecek potansiyele sahip olduğunun da altını çizdi.

Yetenekli Öğrenciler Erken Dönemde Keşfedilecek

Projeyle eğitimde fırsat eşitliğinin de destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, “Yapay zekâ destekli bu yaklaşım, yetenekli öğrencilerin erken dönemde keşfedilmesine ve doğru alanlara yönlendirilmesine olanak tanıyacak. Aynı zamanda her öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim yol haritaları oluşturulmasına katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Bilgin, projeyle birlikte yapay zekâ tabanlı bir yazılım prototipi geliştirileceğini ve bu prototipin eğitim kurumlarında kullanılarak ticari bir ürüne dönüşmesinin hedeflendiğini söyledi. Uzun vadede bu yaklaşımın, Türkiye’nin yazılım ekosistemine nitelikli insan kaynağı kazandırması bekleniyor.

Rektör Çağlar: “Potansiyeli Bilimsel Verilerle Ortaya Koyacağız”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, yapay zekâ ve kodlamanın üniversitenin eğitim ve araştırma vizyonunun temelinde yer aldığını belirterek, projeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“TÜBİTAK tarafından desteklenen bu değerli proje, yapay zekânın eğitimdeki dönüştürücü etkisini açık biçimde ortaya koyuyor. Geliştirilecek prototip ile öğrencilerimizin potansiyelini bilimsel verilerle erkenden tespit edebileceğiz. Bu, onların daha doğru yönlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Projede emeği geçen tüm ekibi kutluyorum.”

BTÜ, bu projeyle hem eğitimde dijitalleşmeye öncülük ediyor hem de yazılım alanında Türkiye’nin rekabet gücüne katkı sunmayı hedefliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.