Dolar 39,8993
Euro 46,8971
Altın 4.197,71
BİST 9.404,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32°C
Açık
Bursa
32°C
Açık
Paz 26°C
Pts 30°C
Sal 31°C
Çar 29°C

BTÜ’den Yangınlara Karşı Drone Seferberliği

BTÜ’den Yangınlara Karşı Drone Seferberliği
29 Haziran 2025 09:39
2
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Türkiye genelinde orman yangınları ve çevre suçlarıyla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla İHA destekli kapsamlı bir eğitim seferberliği başlattı. BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları ve Prof. Dr. Turan Sönmez tarafından yürütülen projede, 14 bölgede yer alan 35 şehirdeki kamu kurumları ve ilgili kuruluşlara insansız hava aracı (İHA) kullanımı konusunda eğitimler veriliyor.

Eğitimlerde, orman yangınlarının erken tespiti ve müdahalesinden kaçak yapılaşma ve yasa dışı ağaç kesimlerine kadar birçok çevre suçunun önlenmesine yönelik senaryolar ele alınıyor. Orman bölge müdürlükleri, güvenlik güçleri, belediyeler, çevre koruma ekipleri ve özel sektör temsilcilerinin de dâhil olduğu kurumlara yönelik eğitimlerle, ulusal kapasitenin artırılması ve çevre güvenliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Yangınların Etkili Tespiti ve Müdahale İmkânı

Eğitimlerin sahaya doğrudan katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, “İklim değişikliği nedeniyle son yıllarda orman yangınlarının sıklığı ve etkisi artmış durumda. Orman Genel Müdürlüğü’nün uzun menzilli İHA sistemlerini aktif biçimde kullanmasıyla birlikte biz de bu alandaki sorumluluğumuzun bilinciyle, dumanın tespiti, tehlikeli noktaların belirlenmesi, yangın yayılım yönünün saptanması gibi kritik konularda teknik eğitimler sunuyoruz” dedi.

Gece Görüş ve Hassas Takip Teknolojileri

Eğitimlerin içeriğine dair bilgi veren Kadıoğulları, “Kaçak hafriyat dökümü yapan araçların yer tespiti, orman izin alanlarının yıllık kontrolü, 8 kilometre yarıçap içinde hedef takibi, termal kamera ile gece görüş gibi ileri teknoloji konularına odaklanıyoruz. Hedefimiz, bu teknolojilerin en etkin biçimde kullanılmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

İHA’ların Kapsamlı Kullanım Alanları

İHA sistemlerinin yalnızca yangın tespitiyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Kadıoğulları, “Maden sahalarının denetimi, orman işgali ve açma suçlarının belirlenmesi, gece devriyeleri, kadastro, arama-kurtarma, fidan sayımı, teras ve yol ölçümleri gibi birçok alanda İHA’lar aktif olarak kullanılabiliyor” dedi.

Canlı Yayın Desteğiyle Anlık Müdahale İmkânı

İHA sistemlerinin sahada daha etkili kullanılması için eğitimlerin artarak devam ettiğini ifade eden Kadıoğulları, “4G modem özelliğine sahip sistemler, YouTube üzerinden kapalı devre canlı yayın yapabiliyor. Bu sayede orman yangınları ve diğer acil durumlar anlık olarak izlenebiliyor ve yöneticiler hızlıca karar alabiliyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.