BTÜ’den Su Krizine Karşı Yer Altı Barajı Önerisi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, artan su krizi ve kuraklık tehlikesine karşı çözüm olarak yer altı barajları önerisinde bulundu. Bursa’da yer altı barajı yapımı için 6 uygun nokta tespit ettiklerini belirten Aras, bu yapılar sayesinde sürdürülebilir su yönetiminin mümkün olacağını vurguladı.
Sanayi, tarım ve konut alanlarında bilinçsiz su tüketimi ile birlikte yağışların azalması, kuraklık riskini artırıyor. Bu tabloya dikkat çeken Prof. Dr. Aras, iklim değişikliğinin su kaynaklarının dağılımı ve miktarını doğrudan etkilediğini belirterek, “Sıcaklık artışları ve değişen yağış düzenleri su stresini artırıyor. Bu nedenle sürdürülebilir ve yenilikçi su yönetimi stratejilerine ihtiyaç var. Yer altı barajları bu noktada güçlü bir çözüm sunuyor,” dedi.
“Yer Altı Barajları Sürdürülebilir Kaynak Sunuyor”
Yer altı barajlarının, yağışlı dönemlerde fazla suyu depolayarak kurak dönemlerde bu suyu kullanılabilir hale getirdiğini ifade eden Aras, “Bu barajlar, buharlaşma riskini minimize eder, yer altı su seviyesini besler ve ekosistemlere de katkı sağlar. Ayrıca uzun vadede su güvenliğini artırır,” şeklinde konuştu.
“Etkili Olması İçin Bilinçli Su Yönetimi Şart”
Yer altı barajlarının etkili çalışabilmesi için doğru yer seçimi, su kalitesinin korunması ve çevresel etkilerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aras, sürdürülebilir kullanım bilincinin de bu projelerin başarısında önemli rol oynadığını belirtti.
Bursa’da 6 Farklı Nokta Belirlendi
Prof. Dr. Aras, Bursa’da yer altı barajı yapımına uygun 6 nokta belirlediklerini açıkladı. Akçasusurluk, Ekmekçi, Sansarak, Gündüzlü ve Kozluca bölgelerinde sulama amaçlı; Madenköy’de ise içme suyu temini amacıyla yer altı barajlarının inşa edilebileceğini söyledi. Ayrıca, her bir noktanın potansiyel rezervuar hacimlerinin de hesaplandığını belirtti.
“Kırsal Bölgeler İçin Etkili Bir Çözüm”
Yer altı barajlarının, büyük şehirler yerine kırsal yerleşimlerde daha etkili bir çözüm sunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aras, “Yer üstü barajlarına kıyasla rezervuar kapasitesi düşük olsa da, nüfusu ve su talebi daha az olan köy ve beldeler için bu sistemler önemli bir alternatif ya da tamamlayıcı çözüm olabilir. Özellikle tarım arazilerinin sulanması ve küçük yerleşimlerin içme suyu ihtiyacının karşılanmasında yer altı barajlarının hızla hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor,” dedi.